Garmin-Sharp wint ploegentijdrit (volgens de statistieken)

© ImageGlobe
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voortgaande op de statistieken is Garmin-Sharp (of het vroegere Slipstream) de grote favoriet in de ploegentijdrit.

Voortgaande op de statistieken is Garmin-Sharp (of het vroegere Slipstream) de grote favoriet in de ploegentijdrit.

Het Amerikaanse team won de laatste ploegentijdrit van de Tour (2011, Les Essarts) en boogt op de beste palmares: van de 42 chronoraces per team die in de laatste vijf en een half jaar (sinds 2008) in de belangrijkste rittenkoersen (Pro/WorldTour, 2HC-categorie) op het programma stonden, won het er zeven, waaronder vijfmaal in de Pro/WorldTour.

Garmin eindigde ook zes keer als tweede en eenmaal als derde. De laatste zege van de troepen van ploegleider Jonathan Vaughters, die als geen ander kickt op deze discipline, dateert wel al van 8 augustus 2012, in de Ronde van Utah.

De ietwat verrassende tweede in die rangschikking (sinds 2008) is Liquigas (nu Cannondale) met vier overwinningen (één keer Pro/WorldTour), vijf tweede plaatsen en één derde. Op de voet volgt (Omega Pharma) – Quick-Step met vier zeges (onder meer het eerste WK vorig jaar in Valkenburg en de chronoproef in Tirreno-Adriatico van dit jaar), plus vier tweede plaatsen en twee derde.

Ook het ondertussen opgedoekte Team Columbia/HighRoad/HTC was een specialist in deze discipline met vier Pro/WorldTourzeges en vijfde derde plaatsen.

Opvallend is dat Team Sky, de grote concurrent voor Omega Pharma – Quick-Step in Nice, sinds zijn intrede in het peloton in 2010 ‘slechts’ drie zeges telt: de allereerste waaraan het deelnam (Ronde van Qatar, februari 2010) én de (voorlopig) laatste twee ploegentijdritten van dit seizoen: in de Giro del Trentino en de Giro d’Italia. Tussenin zat dus een periode van meer dan drie jaar. Team Sky werd wel nog twee keer tweede.

Ook de ploegentijdrittenpalmares van miljoenenteam BMC oogt (sinds 2010) vrij mager: slechts twee zeges (Giro del Trentino 2012 en Ronde van Qatar 2013) en twee tweede plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier