Géén honderdste zege voor Tom Boonen

© Belga

In tegenstelling tot wat sommige kranten en websites beweren, kan Tom Boonen zaterdag niet zijn 100ste individuele overwinning als profrenner vieren.

Een aantal dagbladen maakten gewag van 99 zeges, na de twee ritoverwinningen en het eindklassement in de Ronde van Qatar, maar dat is fout. Boonen zit op dit moment al aan 101 zeges (wedstrijden op de UCI- en nationale kalender, zonder criteriums).

Opvallend: van zijn 101 zeges reed Boonen slechts in twee wedstrijden solo over de finish: de Ronde van Vlaanderen in 2005 en Parijs-Roubaix in 2009. Vijftien keer was hij de snelste van een groepje van 10 of minder renners, 77 maal won hij een groepssprint/massasprint.

De Kempenaar behaalde ook zes eindzeges in een rittenwedstrijd en was een keer de snelste in een tijdrit -de proloog van de Ster ElektroToer 2004.

De renner die het vaakst als tweede eindigde achter Tom Boonen is de Italiaan Danilo Napolitano (zesmaal). Erik Zabel werd vijf keer tweede, Allan Davis, Heinrich Haussler, Daniele Bennati en Alessandro Petacchi elk viermaal.

Van zijn 101 zeges behaalde Boonen er 33 in België, 25 in Qatar, 20 in Frankrijk, 6 in Spanje en Nederland, 2 in Groot-Brittannië, Oostenrijk en Duitsland en 1 in de VS, Italië, Oman, Zwitserland en Argentinië.

Bij de jeugd won Boonen 60 keer (van laatstejaarsaspirant tot derdejaarsbelofte), zodat hij nu aan 161 individuele zeges zit in zijn hele carrière, of 175 als je de 14 overwinningen in criteriums -waar de uitslag wel op voorhand vastligt- meetelt. De Balenaar was ook drie keer de beste in een ploegentijdrit. (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier