Geen WK wielrennen in Zwitserland dit jaar

© Belga Image

Het WK wielrennen zal dit jaar niet doorgaan in het Zwitserse Martigny. Dat bevestigde de woordvoerder van he organisatiecomité woensdag.

Het wereldkampioenschap wielrennen zal niet in het Zwitserse Aigle-Martigny kunnen plaatsvinden. Het WK stond voor 20 tot 27 september op de kalender, maar de Zwitserse autoriteiten verboden woensdag manifestaties met meer dan 1.000 personen tot eind september.

‘Dat maakt het organiseren van een WK onmogelijk’, klinkt het in een communiqué van de organisatie. ‘Ook omdat sinds 8 augustus voor meer dan 45 landen een quarantaine geldt wanneer ze Zwitserland willen betreden, dus zou het niet mogelijk zijn om een wereldwijd WK te organiseren. Het zou voor de meer dan 1.200 renners, van junioren tot elite uit 90 landen, niet allemaal mogelijk zijn om deel te nemen.’

‘Uiteraard zijn we triest en ontgoocheld. We hebben de voorbije twee jaar hard gewerkt om een fantastisch evenement te organiseren. We bleven, ondanks het virus en de coronamaatregelen verder werken om het WK te kunnen organiseren. Helaas kan dat nu niet. We realiseren ons dat de nationale en ook wereldwijde gezondheidssituatie speciale maatregelen vraagt en onze gedachten zijn bij iedereen die getroffen is door het virus.’

Op zoek naar nieuwe locatie

De Internationale Wielerunie liet ondertussen al weten een nieuwe locatie voor het wereldkampioenschap wielrennen te zoeken.

De UCI gaat voor een gelijkaardig parcours in Europa, op dezelfde data: 20-27 september. ‘Dit WK zou alle of een deel van de wedstrijden omvatten. We willen echt een locatie vinden met een gelijkaardig profiel, zodat dezelfde type renners kansen hebben op de wereldtitel.’ Dit alternatief moet er zo snel mogelijk komen. De UCI stelt 1 september als deadline voor zichzelf.