Gerrans wint derde rit Tour de France, Bakelants behoudt geel

© ImageGlobe

Simon Gerrans heeft de derde rit van de Tour de France gewonnen. In een razendspannende massasprint klopte de Australiër van Orica-GreenEdge nipt de Slowaak Peter Sagan.

Simon Gerrans heeft de derde rit van de Tour de France gewonnen. In een razendspannende millimetersprint klopte de Australiër van Orica-GreenEdge) de Slowaak Peter Sagan.

Geen van beide renners durfde te juichen toen hij over de streep reed, maar een fotofinish bracht uitsluitsel: Gerrans won de sprint van Sagan. De Spanjaard Rojas werd derde, de Pool Kwiatkowski vierde. Eerste Belg werd Philippe Gilbert op de vijfde plaats.

Jan Bakelants finishte in het (uitgedunde) peloton en begint morgen dus in de gele trui met RadioShack aan de ploegentijdrit. Sagan neemt door zijn tweede plaats de groene puntentrui over van Marcel Kittel, Pierre Rolland behoudt de bolletjestrui.

Vijf vluchters

Deze relatief korte etappe van Ajaccio naar Calvi kreeg al snel na de start een ontsnapping van vijf renners – de Fransen Cyril Gautier, Alexis Vuillermoz en Sébastien Minard, de Nederlander Lieuwe Westra en de Australiër Simon Clarke. Die laatste probeerde het solo op de slotklim, maar werd voor de top gegrepen door bolletjestrui Rolland. De Fransman kreeg op weg naar de finish nog het gezelschap van Nieve, Nordhaug en Chavanel, maar met de streep in zicht werden de vier bijgehaald door het peloton.

Alle ogen waren dan uiteraard gericht op Sagan, maar de Slovaak plaatste zijn beslissende jump een tikkeltje te vroeg, waardoor Gerrans er nipt nog over ging.

Ploegentijdrit op vasteland

Deze derde rit was overigens de laatste op het eiland Corsica. Vanavond maakt het peloton de oversteek naar het Franse vasteland. In Nice staat morgen een ploegentijdrit over 25 kilometer op het programma. (KVDA) Alles over de Tour de France 2013

Herlees onze liveblog van de derde Tourrit:

16.35 uur – Simon Gerrans wint! Razendspannende sprint: Peter Sagan en Simon Gerrans rijden gelijk over de streep en geen van beiden durft te juichen. De fotofinish brengt uitsluitsel: Gerrans wint in Calvi, voor Sagan dus! Jan Bakelants behoudt zijn gele leiderstrui.

16.34 uur – nog 1 km

Tom Dumoulin gaat zijn kans nog maar wordt gegrepen op 500 meter van de streep. De massasprint wordt ingezet.

16.32 uur – nog 2 km

De vier zijn gegrepen, het (sterk uitgedund) peloton gaat onder aanvoering van RadioShack in sneltempo naar de finish in Calvi. Alle ogen gericht op Peter Sagan dus.

16.30 uur – Nog 4 km

Rolland, Nieve, Nordhaug en Chavanel voelen de hete adem van het peloton in de nek. Gaat een van hen nog iets proberen of krijgen we een massasprint?

16.27 uur – nog 6 km

Pierre Rolland was solo begonnen aan de laatste 10 kilometer van deze laatste etappe op Corsica, maar is intussen bijgehaald door Nordhaug, Chieve en ook Sylvain Chavanel. Het peloton volgt op amper 10 seconden van de vier koplopers. Het lijkt dus een kwestie van enkele minuutjes voor ze gegrepen worden. In het peloton schuift onder anderen Sagan naar voren, een massasprint lijkt in de maak.

16.23 uur – nog 11 km

Pierre Rolland kwam als eerste boven op de Col de Marsolino en verdubbelt zijn puntenaantal in het bergklassement, van 5 naar 10. Tweede werd Nieve, derde Nordhaug. Achter hen steekt Jurgen Van den Broeck de neus aan het venster.

16.20 uur – nog 13,7 km Wat we verwacht hadden, gebeurt: Pierre Rolland gaat zijn kans om extra punten voor zijn bolletjestrui te pakken. Er zit behoorlijk wat snee op zijn demarrage, van Clarke is intussen geen sprake meer. Het peloton met gele trui Jan Bakelants volgt op 22 seconden van Rolland.

16.16 uur – nog 15 km

De Bask Igor Anton demarreert uit het peloton, maar slaagt er niet in een voorsprong van betekenis uit te bouwen. Clarke is intussen op een kleine twee kilometer van de top van de Col de Marsolino en heeft nog een bonus van acht seconden.

16.14 uur – nog 15,5 km

Simon Clarke is er alleen vandoor gegaan en gaat op zoek naar in eerste instantie de punten voor het bergklassement en wie weet ook wel de ritzege. Minard wordt snel bijgehaald door Gautier, het peloton volgt op amper 15 seconden.

16.11 uur – nog 17 km

Achter de leiders worden Vuillermoz en Westra al opgeslokt door het peloton. Het verschil tussen Clarke en Minard enerzijds en het peloton anderzijds bedraagt nog 30 seconden. Onder anderen Cavendish, Boeckmans en Greipel worden genoemd bij de gelosten uit het peloton.

16.09 uur Heeft u onze Grote Tourquiz al gedaan? Test uw kennis!

16.06 uur – nog 19,5 km

Voorin wordt nu aangevallen. Het zijn de Australiër Clarke en de Fransman Minard die erin slagen om weg te glippen. Zij hebben nog een kleine 20 kilometer voor de boeg met een bonus van 12 seconden op hun vroegere medevluchters. Het peloton, nog steeds aangevoerd door RadioShack, volgt op 46 seconden.

16 uur – nog 23,5 km

De renners maken zich op voor de slotklim, de korte maar steile Col de Marsolino (3,3 km aan 8,1 procent) op 13 km van de finish in Calvi. De vijf vluchters hebben een bonus van slechts 43 seconden op het peloton, dat Gautier, Westra, Minard, Vuillermoz en Clarke zelfs in de verte ziet rijden. Legt een van de klassementsrenners op de Marsolino al een eerste troefkaart op tafel? Omgekeerd kan een favoriet vandaag echter ook de Tour verliezen.

15.55 uur

Ook op Twitter regent het berichtjes over hoe mooi de beelden vanop Corsica wel zijn. Bekijk hier een leuk filmpje van de Corsicaanse westkust die het peloton vandaag voorgeschoteld krijgt.

15.52 uur – nog 31 km

Niki Terpstra, de Nederlander van Omega Pharma-Quick.Step die eerder ten val kwam, volgt op circa 2’30” van het peloton.

15.44 uur – nog 38 km Europcar stuurt mannetjes naar voren in het peloton. Is Pierre Rolland wat van plan naar de slotklim toe? De bolletjestrui van de jonge Fransman is immers bedreigd door de Australische vluchter Simon Clarke (beide vijf punten). Vichot is intussen weer komen aansluiten in het peloton. De voorsprong van de vijf vluchters: 1’08”.

Tussendoor: Kevin Seeldraeyers wint na de eerste ook de tweede rit in de ronde van Oostenrijk.

15.38 uur – nog 41 km

De Franse kampioen Arthur Vichot gaat onderuit en smakt tegen het asfalt. Hij is gelukkig de enige en kan snel weer vertrekken. De voorsprong van de vijf vluchter: circa 1 minuut nu.

15.31 uur – nog 46 km

Geen enkele van de vijf vluchters – Gautier, Minard, Vuillermoz, Clarke en Westra – heeft al eens een rit in de Tour gewonnen. De kans lijkt niet erg groot dat daar vandaag verandering in komt. Het peloton houdt zijn achterstand gemakkelijk onder controle: 1:45″

15.25 uur

Voor de camera van Sporza kwam Chris Froome vanmiddag nog eens terug op zijn ‘demarrage’ van gisteren. ‘Dat was gewoon een beslissing van het moment,’ aldus de Britse kopman van Sky. ‘Ik wilde goed voorop zitten voor de risicovolle afdaling.’

15.19 uur – nog 55,5 km RadioShack leidt opnieuw het peloton. De voorsprong van de vijf vluchters van de dag schommelt nog steeds rond de anderhalve minuut. Nog eens hun namen: Gautier (virtueel geel), Vuillermoz, Minard (allen Fransen), Westra (Ned) en Clarke (Aus).

15.16 uur – nog 56,5 km

Hebben ze bij Team Sky iets in petto? Het is niet uitgesloten dat een klassementsrenner die ‘goede benen’ heeft, op de Col de Marsolino al een eerste troefkaart op tafel legt. Topfavoriet Chris Froome kon zich gisteren al niet inhouden op de Côte du Salario.

15.10 uur – nog 61 km

Team Sky lost het RadioShackteam van Jan Bakelants af vooraan in het peloton, dat op 1’30” van Gautier, Minard, Vuillermoz, Westra en Clarke volgt. De gemiddelde snelheid in het tweede wedstrijduur bedroeg 36,2 kilometer.

Tussendoor nog wat niet-Tournieuws: volgens het Zwitserse dagblad Blick heeft Fabian Cancellara een contract voor drie seizoenen ondertekend bij Team Trek, vanaf 2014 de opvolger van RadioShack-Leopard Trek. De 32-jarige Zwitser heeft het nieuws nog niet bevestigd, maar liet via zijn Twitteraccount wel weten dat hij maandag met ‘groot nieuws’ zou komen.

15.03 uur

Niet alleen in de Tour zet een Belg ons land nadrukkelijk in de kijker, ook op Wimbledon: Kirsten Flipkens stoot in Londen door naar de kwartfinales, haar beste prestatie ooit. Lees meer.

14.58 uur – nog 66,5 km Zelfde scenario op de côte de Porto: Clarke (2 punten) voor Vuillermoz. Geletruidrager Jan Bakelants zit – ondanks zijn ‘korte nacht’ – goed mee voorin. Mark Cavendish en Thomas De Gendt, die waren gelost uit het peloton tijdens de beklimming, sluiten in de afdaling snel weer aan. De voorsprong van de vijf vluchters is weer opgelopen tot ruim een minuut.

14.53 uur – nog 71 km

Na Andrey Kashechkin van Astana stapt ook Yoann Bagot (Cofidis) af. Zij zijn de eerste twee opgevers in deze historische Tour de France

14.48 uur – nog 73 km

De vluchters rijden door het departement Porto, wat betekent dat ze exact halfweg deze derde etappe zijn. Hun voorsprong, die op een bepaald moment 4’20” bedroeg, is intussen gezakt tot amper een halve minuut. De renners maken zich op voor het volgende klimmetje van derde categorie, de Côte de Porto (2 km aan 6,4 procent)

14.45 uur – nog 76 km In de afdaling van de San Martino slinkt de voorsprong van Gautier, Vuillermoz, Minard, Clarke en Westra als sneeuw voor de zon. Het peloton nadert tot op 45 seconden.

14.39 uur – nog 80 km

Opnieuw een stralende hemel boven Corsica, bij 24 graden Celsius. De beelden op de televisie zijn uitstekende reclame voor het toerisme op het ‘Eiland van de Schoonheid’

14.33 uur – nog 85 km

Thomas De Gendt en Philippe Gilbert worden op de San Martino achteraan het peloton gemeld. De Gendt had al laten verstaan dat het klassement hem niet echt interesseerde, maar Gilbert kreeg van BMC een vrije rol op Corsica en genoemd als kanshebber voor de rit van vandaag.

14.28 uur – nog 86,5 km De Australiër Simon Clarke bereikt als eerste de top van de San Martino en pakt twee punten voor het bergklassement. Vuillermoz sprokkelt als tweede nog één puntje. Het peloton is intussen genaderd tot op 1’42”

14.25 uur – nog 89 km

De renners zijn bezig aan de tweede beklimming van de dag, de Col de San Martino (3e categorie). Circa 7,5 km klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4 procent.

14.17 uur – nog 94,5 km

Hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine Jacques Sys blikt in zijn videoblog terug op de chaotische start van deze 100e Tour. ‘Denkt de Tourorganisatie wel aan de veiligheid van de renners?’, zo vraagt hij zich af. Bekijk de video.

14.10 uur – nog 95 km

Vijf renners – De Fransen Gautier, Vuillermoz en Minard, de Australiër Clarke en de Nederlander Westra – hebben een voorsprong van iets meer dan 3 minuten bijeengefietst. De best geklasseerde van hen, Gautier, rijdt virtueel in het geel.

De supersprint na 29 km werd gewonnen door Minard (20 punten), voor Westra (17) en Gautier (15). Marcel Kittel pakte als zesde nog 10 belangrijke punten voor zijn groene puntentrui.

14 uur

Welkom bij deze liveblog over de derde rit in de Tour de France. Het peloton rijdt van Ajaccio naar Calvi, met onze landgenoot Jan Bakelants (RadioShack) in de gele trui.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier