Ghys en De Ketele kronen zich tot Europees kampioen

Kenny De Ketele en Robbe Ghys © Belga

Robbe Ghys en Kenny De Ketele zijn maandag op het EK baanwielrennen in het Schotse Glasgow Europees kampioen in de madison geworden.

Het Belgische duo haalde het met 60 punten voor Duitsland (Roger Kluge en Theo Reinhardt), 49 punten, en Groot-Brittannië (Ethan Hayter en Oliver Wood), 38 punten. Het is de zesde medaille voor de Belgische delegatie in Glasgow, de tweede voor de 33-jarige Kenny De Ketele na het zilver in de puntenkoers zondag.

De Belgische tandem eindigde eerder op de dag in de reeksen op de vijfde plaats met vijftien punten. In de finale van de madison (200 ronden van in totaal 50 km met twintig tussenspurts) toonden de Belgen zich oppermachtig. Robbe Ghys, nog maar 21 jaar oud, juichte zelfs een ronde te vroeg maar dat mocht niet baten.

Het is voor de Belgische delegatie de zesde medaille in Glasgow, de tweede gouden.

Vrijdag won baanwielrenster Jolien D’hoore brons in de scratch. Zondag waren er turnmedailles voor Nina Derwael (goud in brug met ongelijke leggers en zilver op balk) en Axelle Klinckaert (brons op grondoefening) en een zilveren plak voor Kenny De Ketele in de puntenkoers.

Voor De Ketele is het zijn derde Europese titel in de madison. Eerder pakte hij al Europees goud in 2008 en 2011, samen met Iljo Keisse. In 2012 veroverde hij in dezelfde discipline ook de wereldtitel, aan de zijde van Gijs Van Hoecke.