Greg Van Avermaet: ‘Gele trui wordt moeilijk’

© belga

Greg Van Avermaet hoopte niet te veel tijd te verliezen in de openingstijdrit in de Tour de France om zijn kansen op geel gaaf te houden, een stiekeme droom. Hij legde het parcours van 13,8 km af in 15:46, 50 seconden trager dan zijn ploegmaat en leider Dennis Rohan.

“Ik heb alles gegeven in deze tijdrit”, aldus Van Avermaet. “Het is ongelooflijk om hier te fietsen met dat publiek aan je zijde. Je kan een beetje meer afzien als je de mensen zo enthousiast hoort supporteren. Nu goed, mijn tijd is niet slecht, maar voor mij is de afstand toch nog net iets te lang om me naast de specialisten te kunnen plaatsen. Ik moet het meer hebben van korte prologen, 6 à 7 km. Top 20 zou schitterend zijn denk ik, maar het zal eerder tussen 20 en 40 worden”, denkt hij.

De temperatuur in Utrecht bedraagt momenteel 33 graden. “Het is heel warm”, beaamde Van Avermaet, “Gelukkig is het een korte inspanning. Je warmt op met ijsvesten, koude polsbandjes en dan geef je een kwartiertje het volle pond. Het valt dus nog goed mee om hier te fietsen.”

Van Avermaet hoopt stiekem op de gele trui. Daarvoor mocht hij zaterdag niet te veel tijd verliezen op de winnaar. “Als ik nu al zo’n 40 à 50 seconden verlies op de winnaar zal het moeilijk worden”, was hij eerlijk. “Er is wel nog de kasseirit, maar de klassementsrenners gaan daar ook niet te veel tijd verliezen denk ik. En ook de klassieke renners, zoals ik, gaan voortdurend rekenen en alles in de gaten houden. Als ik dichter wil komen voor het geel, moet ik al een rit winnen, die bonificatieseconden nemen en dan nog genoeg tijd nemen op de kasseien.”

Dennis

Uiteindelijk was het zijn ploegmaat, de Australiër Rohan Dennis (BMC), die openingstijdrit gewonnen in de 102e editie van de Ronde van Frankrijk (WorldTour).

De 25-jarige Dennis werkte de 13,8 kilometer in de straten van de Domstad af in 14:56 en was zo vijf seconden sneller dan de Duitser Tony Martin (Etixx-Quick Step) en zeven seconden sneller dan de Zwitser Fabian Cancellara (Trek). De Nederlandse favoriet Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) moest in zijn thuisland vrede nemen met de vierde plaats. Dumoulin hoopte de eerste Nederlander sinds Erik Breukink in 1989 te worden die de gele trui mocht aantrekken in de Tour. Beste Belg was Sep Vanmarcke (Lotto NL-Jumbo) op de 36e plaats.

Dennis is logischerwijs ook de eerste geletruidrager in deze Tour. Met een gemiddelde snelheid van 55,446 km/u schrijft hij tevens een record op zijn naam in de Tour.

Zondag staat de tweede etappe op het programma, een rit over 166 kilometer met start in Utrecht en aankomst in Zeeland.

Nadien trekt de Tourkaravaan richting België, waar er maandag en dinsdag twee etappes gereden worden. Maandagochtend vertrekt het peloton in Antwerpen richting de Muur van Hoei, dinsdag wordt er gestart in Seraing en volgt er met Cambrai de eerste aankomstplaats in Frankrijk.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier