Greg Van Avermaet is Flandrien 2013

© Belga

Greg Van Avermaet is door zijn collega’s uitgeroepen tot beste Belgische renner van het jaar.

Van Avermaet was dit seizoen de meest regelmatige Belgische renner. Zo was hij de beste Belg in de eindstand van de WorldTour. Van Avermaet won in 2013 het eindklassement van de Ronde van Wallonië, waarin hij twee ritzeges pakte. Ook in de rondes van Utah en Qatar behaalde hij een etappezege.

Het is de tweede keer dat Van Avermaet de trofee krijgt, na 2008. Vorig jaar was Tom Boonen de laureaat.

De winnaar kwam uit een selecte club van vijf, gekozen uit alle Belgische profrenners door een veertienkoppige kennersjury. De vijf genomineerden waren Jan Bakelants, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Gianni Meersman en Sven Nys. Alle ­Belgische beroepsrenners mochten vervolgens hun stem uitbrengen voor een van de vijf genomineerden.

Marc Wilmots

Niemand minder dan Marc Wilmots reikte de trofee van de Flandrien uit op het Gala van de Flandrien in het Capitole in Gent.

De Britse Tourwinnaar Chris Froome werd tot Internationale Flandrien van 2013 verkozen. De prijs voor de beste wielrenster ging naar Jessie Daams. Bij de jeugd werden Jasper Stuyven (beloften), Nathan Van Hooydonck (junioren) en Robbe Ghys (nieuwelingen) gelauwerd.

Het topmoment van het jaar 2013 was de zege van Jan Bakelants in de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk, die hem twee dagen de gele trui opleverde. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier