Vuelta: groene trui Mads Pedersen wint machtssprint

Mads Pedersen met overmacht. © GettyImages

De Deen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft vrijdag de dertiende rit in de 77e Ronde van Spanje gewonnen. De rode leiderstrui van Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) kwam zoals verwacht niet in gevaar.

Het peloton kreeg 168,4 glooiende kilometers tussen Ronda en Montilla voor de kiezen. In de machtssprint voor de zege ging Pascal Ackermann als eerste aan, maar groenetruidrager Pedersen remonteerde de Duitser met veel overmacht. Ook de Fransman Bryan Coquard ging nog voorbij Ackermann, die tevreden moest zijn met de derde plaats. Maxim Van Gils finishte als achtste. Belgisch kampioen Tim Merlier kwam niet in het stuk voor.

Drie renners trokken meteen op avontuur: de Spanjaarden Ander Okamika en Joan Bou en de Nederlander Julius van den Berg. Okamika en Bou sputterden het langst tegen, zij werden op iets minder dan 10 kilometer van de meet gegrepen door het peloton.

In de stand heeft Evenepoel nog steeds een voorsprong van 2:41 op de Sloveense drievoudige Vuelta-winnaar Primoz Roglic. De Spanjaard Enric Mas is op 3:03 derde.

Zaterdag trekken de renners over 160,3 kilometer van Montoro naar de Sierra de La Pandera. In de tweede helft van de etappe moet stevig geklommen worden met de Puerto de Siete Pilillas (cat. 3), de Puerto de Los Villares (cat. 2) en de slotklim naar de top van de Sierra de La Pandera (cat. 1).