Herbeleef de zege van Tom Boonen in Parijs Roubaix vanuit de volgwagen

Magistraal. Grote klasse. Legendarisch. Supporters en sportcommentatoren kwamen woorden tekort voor de vierde overwinning van Tom Boonen in Parijs Roubaix.

Lees hier hoe Tom Boonen voor de vierde keer Parijs-Roubaix wint en wat er te zien was vanuit de volgwagen van Knack en Sportmagazine. 16.14uur: Tom Boonen wint voor de vierde keer Parijs-RoubaixNa een solo van 55 kilometer wint Tom Boonen met grote klasse

16.10 Nog 3 kilometerTom is weer de Bom van Balen. Wilfried Peeters is de eerste om hem te feliciteren.

16.05 uur De buit is binnenOp 6 kilometer van de meet maakt Boonen een zegegebaar. De buit is binnen.

16.02 uur Wie staat naast Boonen op het podium?Op 10 kilometer van het einde lijkt echt niets nog de overwinning van Tom Boonen in de weg te staan. Zijn voorsprong bedraagt anderhalve minuut.

16.01 uur: Eenzame rennersIn de volgwagen trotseren we Carrefour de l’Arbre. We komen eenzame renners tegen. De tol van Parijs Roubaix : de jonge Nederlander Coen Vermeltfoort ziet niets meer van het stof en krijgt met een flesje water niets helder voor de ogen. Intussen snelt Tom naar de eindstreep


15.58 uur: Boonen loopt weer uitLars Boom in ingehaald door de achtervolgers. Boonen vergroot zijn voorpsrong tot 1 minuut 20.

15.55 uur: Boonen rijdt tussen zijn supportersBoonen rijdt alleen op kop met links en rechts van hem zijn supporters.Op 13 kilometer van de aankomst heeft Boonen weer 1 minuut 15 voorsprong.

15.52 Carrefour de l’ArbreTom Boonen rijdt de Carrefour de l’ Arbre op.

15.50 uur: Hoe sterk is de eenzame fietser?Het begint lichtjes te regenen. Lars Boom rijdt lek en rijdt dan alleen in de achtervolging. Maakt een sterk nummer. Verkleint de voorsprong van Boonenen tot 1 minuut 10.

15.47 uur: De legende lonkt voor Tom BoonenBoonen loopt 1 minuut en 20 seconden uit.

15.42 uur: Cancellara: ‘hij kan het’Cancellara zegt op Twitter dat Boonen het kan.

15.40 uur: 1 minuut en 5 secondenNog 23 kilometer. Tom Boonen schuift meter voor meter weg. Zijn voorsprong bedraagt 1 minuut en 5 seconden. Gaat dit episch nummer de legende in?

15.34 uur Boonen breekt door de minuutOp 35 kilometer van de meet heeft Boonen een minuut voorsprong.

15.30 uur Boonen rijdt met grote klasse Boonen bouwt zijn voorsprong langzaam maar zeker uit. Hij heeft 55 seconden.

15.25 uur: Herhaal: Tom Boonen vergroot voorsprongBoonen loop 51,59 seconden uit op de eerste achtervolgers.

15.20 uur: Boonen vergroot voorsprongTom Boonen is wereldwijd trending op Twitter. De meningen zijn verdeeld. Van ‘Grote klasse’ tot ‘Vergeefse moeite, hij verspeelt zijn krachten’. Boonen vergroot zijn voorsprong tot 44 seconden.

15.10 uur Steeds meer volk
Steeds meer volk langs de kasseistroken. De blik van Boonen voorspelt niet veel goed, Flecha ruikt misschien wel zijn kans. Devolder vecht als een leeuw. En dat op 44 kilometer van de aankomst.

15.11 uur Boonen houdt standTom Boonen rijdt alleen op kop, Terpstra is gegrepen door het peleton. Op 43 kilometer van de meet heeft Boonen 33 seconden voorsprong.

15.07 uur Boonen breekt de koers openOp iets meer dan 50km van de aankomst breekt Boonen de koers open. Hij rijdt met zijn ploegmaat Terpstra een koppeltijdrit, tot de Nederlander uit het wiel wordt gekegeld. Boonen zweeft over de kasseien, maar de achtervolgend bundelen de krachten. Houdt Boonen stand tot op het einde?Het is nog meer dan 1 uur koers.

14.53 uur Boonen aan kopBoonen en Terpstra hebben een klein voorsprongetje.

14.42 uur: Kopgroep ingehaaldOok de kopgroep moet eraan geloven. Het peleton is weer compleet.

14.38 uur: Achtervolgers ingehaaldHet groepje met Balan is ingehaald door een sterk uitgedund peleton. Steegmans en Boonen bepalen het tempo.

14.33 uur: Alle ogen gericht op BoonenIedereen is het erover eens. Tom Boonen staat bijzonder scherp.Na 185 kilometer aan een razend tempo blijft hij topfavoriet. De kopgroep heeft nog maar een halve minuut voorsprong.

14.25 uur: AchtervolgersZes renners ontsnappen uit het peleton en zetten de achtervolging op de kopgroep in: Ballan, Flecha, Wynants, Turgot, Casper en Ladagnous.

14.19 uur: Kopgroep dunt uitDe renners in de kopgroep worden na de val één na één ingehaald door het peleton. Er blijven nog acht vluchters over. Janoschke, Popovych, Van Keirsbulck en Boucher zijn ingehaald.

14. 12 uur: Valpartij in kopgroepJanochske en Van Keirsbulck tegen de vlakte.

14.09 uur: Bos van WallersDe kopgroep komt aan in het Bos van Wallers.

14.05 uur: UitputtingsslagWe worden met onze volgwagen niet afgeleid en beleven zo een historisch moment. Met de auto door de meest verschrikkelijke kasseistrook van Parijs Roubaix. Ook in de auto voel je hoe zwaar de kasseien wel zijn. Er staat hier wel minder volk dan andere jaren. Hier moet Parijs Roubaix in een definitieve vorm worden gegoten. Hier wordt de wielersport herleid tot de essentie : een uitputtingsslag. Wie er ongeschonden uitkomt kan de finale mee kleur geven.

14.00 uur: Zwarte magie en rituele moorden
We naderen het bos van Wallers, de slagbomen gaan open. Dat gebeurt enkel vandaag. Alle andere dagen van het jaar blijven de slagbomen dicht. Dit is eigenlijk een plaats voor zwarte magie en rituele moorden, maar vandaag daalt het wielercircus hier neer.

13.47 uur: Peletons weer samen
Peleton 1 en peleton 2 komen weer samen.

13.36 uur: Bos van WallersWe gaan ver voor de renners aankomen bij het bos van Wallers, kasseistrook 16. Hier begint de koers echt. Tom Boonen eet intussen een hapje.
13.34 uur: 45,1 km/uurNa een verschroeiende start bedraagt de gemiddelde snelheid nu 45,1 km/uur.

13.32 uur: vlaggenOp weg naar Wallers zijn de Vlaamse Leeuwen en Belgische driekleuren talrijk aanwezig.

13.31 uur Val
Val in het peleton. Een pak renners gaan onderuit. Dat zorgt voor heel wat oponthoud.

13.10 uur: Eerste renners houden het voor bekeken De voorsprong blijft schommelen rond de 4minuten. Het gemiddelde van het peloton bedraagt 47,5km/uur. Intussen geven nog meer renners op, vooral van de Spaanse ploeg Euskaltel die het na 3 kasseistroken voor bekeken houden. Het zijn daarin dan ook geen specialisten.

12.55 uur: Opgevers In de bevoorradingszone haken de eerste renners al af.

12.41 uur: de koplopers– Frederik Veuchelen – Vacansoleil
– Guillaume Van Keirsbulck – Omega Pharma-Quick-Step
– Kenny Dehaes – Lotto-Belisol
– Bert-Jan Lindeman – Vacansoleil
– Jaroslav Popovitsj – RadioShack
– Aleksejs Saramotins – Cofidis
– David Veilleux – Europcar
– Michael Mørkøv – Saxobank
– Dominik Klemme – Argos-Shimano
– David Boucher – Française des Jeux
– Laurent Mangel – Saur-Sojasun
– Grishka Janorschke – Team Netapp

12.34 uur: Voorsprong blijft stabielHet peleton reageert niet. De vluchters behouden hun voorsprong.

12.20 uur: Voorsprong groeit
De kopgroep loopt verder uit op het peleton. De voorsprong bedraagt meer dan 4 minuten.

12.17 uur: StoffigHet ziet ernaar uit dat het een zeer stoffige Parijs Roubaix zal worden. Op de 2de kasseistrook laten we de renners hier voor een 2de keer passeren.

12.13 uur: KopgroepGuillaume Van Keirsbulck zit in de kopgroep van 12 renners. Vacansoleil heeft met Veuchelen en Lindeman twee renners voorin.

12.10 uur: KasseienNa een korte stop in een prehistorisch café trotseren we de eerste kasseistrook. De kasseistroken zijn geliefd bij de toekijkende wielerfans. Hier staat opmerkelijk veel volk. De temperatuur is 8.5 graden. De helletocht kan beginnen.

12.03 uur: VoorsprongDe vluchters vergroten hun voorsprong tot 1 minuut 45.

11.58 uur VluchtEen groep van 12 renners heeft een voorsprong van 30 seconden op het peleton.

11.33 uur: Weinig volk langs de wegWeinig volk langs de weg, ook dat hoort bij de beginfase van Parijs Roubaix. Het parcours trekt langs ingeslapen dorpjes die maar ??n keer per jaar tot leven lijken te komen.

Aan het stuur van de volgwagen van Sportmagazine zit Stefaan Wybo. De andere inzittenden zijn Hoofdredacteur Jacques Sys van Sportmagazine, Directeur Human Resources van Roularta Katrien De Nolf, Algemeen Directeur Roularta Xavier Bouckaert en verslaggever Margot Wybo.

11.18 uur Schuchtere pogingenEr zijn een paar schuchtere ontsnappingspogingen maar ze worden meteen gecounterd. Het peloton wil in gestrekte draf na de kasseien.

10.58 uur: Rust in de groep
Het peloton scheurt door de egale franse vlakte. Vreemd hoe er in het eerst wedstrijduur telkens weer een zekere rust in de groep komt. Het is dan ook nog anderhalf uur wachten voor de eerste kasseistrook.

10.35 uur Garmin vooraan
We laten de renners voor de eerste keer passeren. De ploeg van Garmin zit vooraan met 3 renners. Niet onlogisch, ze hebben rugnummer 1 in hun rangen, Johan Vansummeren, de winnaar van vorig jaar.

10.25 uur: Wachten op de renners
Aan kilometer 17.8 staat onze volgwagen de renners op te wachten.

10.19 uur eerste ontsnapping
Kilometer 2 eerste ontsnapping : 2 renners

10.18 uur Start!
De start wordt gegeven. Voor de 194 deelnemers. De Italiaan Ventoso is niet gestart. We zijn vertrokken voor 257 kilometer. De temperatuur is 6.5 graden. De klokken luiden, de koers kan beginnen.

09.44 uur: Traditioneel begin van de dag Geen grote volkstoeloop bij de start van Parijs Roubaix in Compiègne. Het is dan ook paaszondag. Een uur voor de start komen de bussen van de 25 deelnemende ploegen aangereden. Wie zien we daar vooraan zitten? De immer somberkijkende Stijn Devolder. Hij weet natuurlijk wat hem te wachten staat.

Margot Wybo / Eddy Eerdekens

Na zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen en de blessure van Fabian Cancellara is Tom Boonen dé uitgesproken topfavoriet voor de 110e editie van Parijs-Roubaix. Boonen kan op de piste van Roubaix voor de vierde keer zegevieren en zich zo naast recordhouder Roger De Vlaeminck hijsen. Ook Filippo Pozzato, Alessandro Ballan en Sylvain Chavanel worden tot de favorieten gerekend. Vorig jaar won onze landgenoot Johan Vansummeren.

Sportmagazine.be volgt deze voorjaarsklassieker, die het peloton onder meer over de mythische kasseistrook van Arenberg leidt, vanuit een van de volgwagens en brengt live verslag uit van het koersverloop.

Wint ‘De Bom van Balen’ na Vlaanderens Mooiste ook de Hel van het Noorden? Volg het live op deze website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier