Het palmares van Sagan: straf, maar niet uniek

© Belga

Dat Peter Sagan al op zo’n jonge leeftijd (23 jaar 5 maanden en 10 dagen) 50 zeges behaalt, als jongste van de actieve renners, zegt veel over de vroege ontbolstering van de Slowaakse wonderboy.

Dat Peter Sagan al op zo’n jonge leeftijd (23 jaar 5 maanden en 10 dagen) 50 zeges behaalt, als jongste van de actieve renners, zegt veel over de vroege ontbolstering van de Slowaakse wonderboy, maar zijn palmares is in vergelijking met andere supertalenten uit het verleden niet uniek, zo bleek uit een onderzoek dat verscheen in de Tourspecial van Sport/Voetbalmagazine.

– Peter Sagan was 22 jaar en 162 dagen jong toen hij vorig jaar in Metz als ‘The Hulk’ zijn derde ritzege mocht vieren in de Tour. Daarmee staat hij te boek als de jongste coureur sinds de Tweede Wereldoorlog met al drie Touretappes achter zijn naam. Een record dat de Slowaak deelt met Eric Vanderaerden, die tot op de dag nauwkeurig even jong was toen hij in 1984 zijn derde Tourritzege behaalde.

Met zijn vierde Tourritzege is Sagan echter niet de jongste. Mark Cavendish was bijvoorbeeld pas 23 jaar 1 maand en 28 dagen oud toen hij in 2008, in zijn eerste Tour, 4 ritzeges behaalde.

– De Slowaak was vorig jaar de op één na jongste winnaar ooit van het puntenklassement in de Tour. Willy Planckaert was nog 76 dagen jonger toen hij als 22-jarige in 1966 met de groene trui naar huis keerde.

Sagan kan na deze Tour wel de jongste ooit worden met twee eindzeges in het puntenklassement. En het zou niemand verbazen mocht hij ooit viervoudig groenetruiwinnaar Seán Kelly bijbenen of zelfs Erik Zabel, die zes keer het puntenklassement won.

– Winst in een van de vier klassieke voorjaarsmonumenten zat er nog niet in voor Sagan. Ten vroegste kan dat volgend jaar in de Primavera. De Slowaak zal dan 24 jaar en 48 dagen oud zijn. Te oud om écht geschiedenis te schrijven. Op die leeftijd had Merckx al zes voorjaarsmonumenten gewonnen: drie keer Milaan-Sanremo en éénmaal de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

Maar vergelijken met Merckx is oneerlijk. Rekenen we daarom wat verder door vanaf 1966, het jaar waarin de Kannibaal met Milaan-Sanremo zijn eerste grote klassieker won. Ook dan nog hadden we niet van du jamais vu mogen spreken, mocht Sagan afgelopen voorjaar een topklassieker hebben gewonnen.

Buiten Merckx gingen sinds 1966 liefst 15 andere renners nog vóór hun 24e levensjaar al met hun eerste voorjaarsmonument aan de haal. Onder hen 6 Belgen: Walter Godefroot (Ronde 1967), Valere Van Sweevelt (Luik 1968), Eric Leman (Ronde 1970), Roger De Vlaeminck (Luik 1970), Eric Vanderaerden (Ronde 1985) en Edwig Van Hooydonck (Ronde 1989).

Sinds 1990 waren wel slechts 4 winnaars van een lenteklassieker jonger dan 24: Jevgeni Berzin (Luik 1994) en Gabriele Colombo (Sanremo 1996) in vol epotijdperk en Mark Cavendish (Sanremo) en Andy Schleck (Luik) in 2009.

– In het hooggebergte zal Sagan door zijn stevige lichaamsbouw wellicht altijd op zijn grenzen stoten. Slechts weinigen zien in hem dan ook een toekomstig eindwinnaar van de Tour, Giro of Vuelta. In de twee grote ronden die The Terminator tot dusver reed, de Vuelta 2011 en de Tour 2012, finishte hij respectievelijk als 121e en 42e. Resultaten waarmee Sagan ver weg blijft van de recordlijstjes. Na de Tweede Wereldoorlog was de jongste winnaar in de Tour 22 jaar jong (Felice Gimondi in 1965), in de Giro 21 (Giuseppe Saronni in 1979) en in de Vuelta ook 22 (Frans De Mulder in 1960).

Ook in de recente jaren waren er enkele jongeren die in het grote rondewerk uit andere vaten tapten dan Sagan. Bij zijn Tourzege in 1997 telde Jan Ullrich 23 lentes, Sagans huidige leeftijd dus. Bij zijn Girozege in 2004 was Damiano Cunego zelfs nog een jaar jonger. Ook al zou geen van beide kroonprinsen die triomf nog herhalen.

Maar ook Alberto Contador moest nog 26 worden toen hij alle drie de grote ronden al gewonnen had. Ritten kapen en puntenklassementen winnen, als de nieuwe Seán Kelly: dat lijkt de rol van Peter Sagan in de grote ronden te gaan worden.

Benedict Vanclooster/Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier