Hoe de Paterberg… de Paterberg werd

© Belga

Op zoek naar de bron van de Paterberg.

Nu de Paterberg drie keer op het parcours van de Ronde van Vlaanderen ligt, wordt steevast de legende opgediept over een boer die jaloers was op een landbouwer die aan de voet van de Koppenberg woonde en in 1982 eigenhandig de kasseien van de nieuwe scherprechter van Vlaanderens Mooiste plaatste.

Maar dat blijkt een fabeltje, zo leerde Sport/Voetbalmagazine.

Het was immers de gemeente Kluisbergen zelf die de Paterberg in 1983 aanlegde. Philippe Willequet, toenmalig schepen van Openbare Werken en huidig burgemeester: “Tot dan was de Paterberg een aardeweg waar alleen een tractor op kon. Dus besliste het voormalige gemeentebestuur om de helling te asfalteren. Tot mijn vriend Paul Vande Walle, die op de top woonde, me in mijn eerste jaar als schepen adviseerde om kasseien te gebruiken. Iets duurder, maar esthetisch veel mooier en wie weet zou daar de Ronde van Vlaanderen kunnen passeren…”

“En,” vult Vande Walle, tegenwoordig slager in Berchem, aan: “handiger om met mijn auto naar beneden te rijden. Omdat de batterij van mijn Renault soms plat was, duwde ik die auto steevast tot aan de top van de Paterberg. Ik liet hem dan de helling naar beneden bollen om hem aan de praat te krijgen. Niet makkelijk op zo’n aardeweg, vandaar mijn advies voor Philippe.” (lacht) Zo geschiedde: Willequet liet de kasseien aanrukken en drie jaar later, in 1986, mocht de Paterberg de Ronde voor het eerst verwelkomen, nadat eerder ook al Kuurne-Brussel-Kuurne er was gepasseerd.

De naam Paterberg is trouwens een verbastering van het Franse ‘patûre’ of ‘weide’. Het gehucht aan de voet van de Paterberg heette destijds immers ‘Peerdeweede’, wat naar graslanden (voor paarden) verwijst.

De naam van die andere scherprechter in de finale, de Oude Kwaremont, is een afgeleide van het Latijnse ‘quadrum montem’, of ‘vierkante berg’. Geïnspireerd door het idyllische landschap zetten de Gallo-Romeinen hier immers al tweeduizend jaar geleden voet aan de grond.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier