Hoe junior Remco Evenepoel het EK won met 10 minuten voorsprong (en later nóg beter deed)

© UEC
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vandaag, 15 juli, is het exact twee jaar geleden dat Remco Evenepoel de wielerwereld verbaasde door zich tot Europees juniorenkampioen op de weg te kronen. Met een zelden geziene dominantie.

Remco Evenepoel had in 2018, in zijn tweede seizoen als junior (pas zijn tweede als renner), op het nationale en internationale toneel al hoge ogen gegooid. Met vaak fenomenale winnende solo’s van tientallen kilometers en voorsprongen van meerdere minuten.

Maar wat hij op 15 juli 2018 neerzette in het Tsjechische Brno, was misschien wel zijn strafste prestatie van dat jaar – op zijn fenomenale comeback op het WK in Innsbruck, later dat jaar, na.

Nadat Evenepoel eerder op de week Europees kampioen tijdrijden was geworden, veroverde hij ook ook de Europese wegtitel door zijn concurrenten tot figuranten te degraderen.

Al na een viertal kilometer zette Evenepoel zich op de helling op de omloop in Brno op kop, met het idee om met een groep van vijf, zes renners weg te rijden. Alleen de Spanjaard Carlos Rodríguez (nu prof bij Team INEOS) kon volgen.

De Belg en de Spanjaard namen snel een halve minuut. Omdat Rodríguez niet wilde meerijden, besliste Evenepoel in samenspraak met bondscoach Carlo Bomans hem achter te laten.

De Schepdalenaar begon aan een solo van ruim 100 kilometer en finishte uiteindelijk na een koers van 118 kilometer met een gigantische voorsprong van 9 minuten en 44 seconden op de Zwitser Alexandre Balmer en op Carlos Rodríguez.

“Zo’n grote voorsprong. Eerlijk gezegd snap ik niet hoe het mogelijk is, ik kan het zelf niet uitleggen”, lachte de Europese juniorenkampioen na de aankomst.

Geen persoonlijk record

Toch is die voorsprong van 9 minuten en 44 seconden geen persoonlijk record.

Twee maanden later, op 16 september 2018, reed Evenepoel in de Mémorial Arthur Morlighem van Leuze-en-Hainaut, immers 10 minuten en 5 seconden eerder over de finishlijn dan Lucien Snoeks, na een solo van een kleine 50 kilometer.

Met die nuance dat dat een kermiskoers was met amper 22 deelnemers, en dus veel minder sterk bezet dan het EK.

Voor Evenepoel was die wedstrijd niet meer dan een training in aanloop naar het WK in Innsbruck, waar hij wereldkampioen in het tijdrijden én op de weg werd.

In de wegrace met een voorsprong van ‘slechts’ 1 minuut en 25 seconden op Marius Mayrhofer. Maar wel nadat hij eerder in de wedstrijd gevallen was, vele minuten moest goedmaken, om uiteindelijk het hele peloton op te rollen en richting regenboogtrui te stormen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier