Ian Stannard wint Omloop Het Nieuwsblad tweede keer op rij

© Belga

Ian Stannard mag de Omloop Het Nieuwsblad voor de tweede keer op rij op zijn naam schrijven. De Brit haalde het van de Nederlander Niki Terpstra en Tom Boonen.

Ian Stannard (Sky) heeft voor de tweede keer op rij de Omloop Het Nieuwsblad (cat. 1.BC) gewonnen. De 27-jarige Engelsman was in de 70e editie van de Belgische openingsklassieker na 200,2 kilometer met start en aankomst in Gent drie renners van Etixx-Quick.Step te snel af. De Nederlander Niki Terpstra werd tweede, Tom Boonen derde, Stijn Vandenbergh vierde.

‘Alles alleen klaren’

“Op het einde heb ik serieus afgezien”, reageerde Stannard na zijn tweede zege. “Ze begonnen langs alle kanten aanvallen op te zetten en ik moest als eenzaat natuurlijk alles alleen klaren.”

“Ik verwachtte dit scenario wel. Boonen ging als eerste aan. Logisch, want hij had zich al een tijdje in mijn wiel gezet. Ik kon de kloof met hem redelijk snel dichten. Daarna was het de beurt aan Terpstra. Ik slaagde er opnieuw in om hem te gaan halen. Ik ging uiteindelijk zelf eens aan en kreeg Terpstra als enige nog in het wiel.”

De kopgroep van vier vormde zich op 35 kilometer van de finish. Boonen en Terpstra probeerden solo te gaan, maar Stannard fietste het gat telkens dicht. Toen Stannard zelf versnelde, kon alleen Terpstra aanhaken. Ook in de sprint bleek Stannard te sterk voor de Nederlander.

‘Wist dat print met twee zou zijn’

“Ik wist dan dat het zou uitdraaien op een sprint met twee. Hij ging als eerste aan en ik kon uit zijn wiel kruipen en hem voorbij gaan. Ik kende vorig jaar enorm veel pech in Gent-Wevelgem, toen ik een breuk opliep aan de ruggenwervel. Mijn doel is te schitteren in Parijs-Roubaix en dus moet ik er dit jaar alles aan doen om nu niet in de lappenmand te belanden zoals me vorig jaar overkwam. Ik ben blij dat ik het opnieuw heb kunnen afmaken.”

De eerste vlucht van de dag was door acht renners verzorgd. Dat waren Kevin Van Melsen, Louis Verhelst, Sean De Bie, Alexis Gougeard, Christophe Laborie, Michael Reihs, Matt Brammeier en Albert Timmer. Zij mochten de eerste passage van de Haaghoek, na 59 kilometer koers, aansnijden met een voorsprong van 6:40 op het peloton. Net daar kreeg De Bie af te rekenen met problemen aan de ketting en moest hij zijn metgezellen laten rijden.

Team Sky

In het peloton controleerden vooral de renners van Team Sky. Op de Kruisberg, de zesde van elf hellingen, was de voorsprong van de zeven leiders geslonken naar 2:25. Vooraan moest Reihs eraf en trokken de zes overgeblevenen richting Taaienberg, waar Boonen naar traditie fors door ging en het peloton op een lang lint trok. Net op dat moment reed Sep Vanmarcke lek en was hij op achtervolgen aangewezen. Van de kopgroep bleven enkel nog Brammeier, Timmer en Gougeard over.

Nog voor het ingaan van de laatste passage van de Haaghoek, op 43 kilometer van de finish, werden de leiders gegrepen. Het sein voor Boonen om opnieuw te gaan versnellen. Net voor de Leberg nam Vanmarcke over, tot hij opnieuw lek reed. Ondertussen vormde zich vooraan een kwartet met Boonen, Terpstra, Vandenbergh en Stannard. Zij trokken de Molenberg, de laatste helling van de dag, op met een voorsprong van 0:30 gevolgd door het drietal Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar. Het peloton moest daar al 0:45 goed maken.

Kasseien

Ter hoogte van de kasseien van de Lange Munte, op 20 kilometer van de finish, volgden Vanmarcke, Van Avermaet en Stybar op 0:20 van de vier leiders. Hoe hard Van Avermaet en Vanmarcke ook hun best deden, ze zouden de leiders niet meer bijbenen. Met nog acht kilometer voor de boeg zette Boonen zich bij de vier leiders in het wiel van Stannard.

Na de banner van de laatste 5 kilometer probeerde Boonen het. Stannard dichtte de kloof, waarop Terpstra zijn kans ging, maar ook hij geraakte niet weg. Stannard ging op twee kilometer dan maar zelf en alleen Terpstra kon in het wiel kruipen van de Brit. Boonen bleef onder de rode vod hangen op enkele meters. Terpstra zette de sprint in, maar werd nog geremonteerd door Stannard, die zo zichzelf op de erelijst opvolgde. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier