‘Iedereen houdt nog van de Tour’

© ImageGlobe

Ondanks een jaar vol nieuwe dopingschandalen en de spektakelarme editie van vorig jaar, kan de Tour volgens Tourbaas Christian Prudhomme nog altijd op veel enthousiasme rekenen.

De Ronde van Frankrijk is aan zijn 100e editie toe. Ondanks een jaar vol nieuwe dopingschandalen en de spektakelarme editie van vorig jaar, kan de Tour de France volgens Tourbaas Christian Prudhomme nog altijd op veel enthousiasme rekenen.

‘Iedereen houdt nog van de Tour’, zei Christian Prudhomme op Corsica, waar zaterdag het startschot gegeven wordt. ‘Er bestaat nog altijd enorm veel passie voor de Tour, zowel in Frankrijk als in het buitenland. Dat merk ik vaak tijdens mijn buitenlandse reizen.’

‘De mensen kijken uit naar een sportief festijn in deze tijden van economische crisis. De Tour steunt dan ook op drie pilaren: sportief, toeristisch en sociaal’.

‘Dopingstrijd = kilo’s verliezen’

Met de dopingbekentenis van Lance Armstrong heeft de wielerwereld weer een bewogen jaar achter de rug. Prud’homme: ‘Ik heb de indruk dat de zaken reeds enkele jaren aan het verbeteren zijn, met name sinds de invoering van het biologisch paspoort. Een perfecte wereld bestaat echter niet. Er zullen altijd valsspelers zijn, maar we zetten onze strijd voort om ervoor te zorgen dat zij gestraft worden.’

‘We kunnen de situatie vergelijken met mensen die willen afvallen. We zijn op dit moment met veel moeite gestopt met zwaarder worden en dat is al een stap in de goede richting. We hebben ons aangepast aan onze afmetingen. Maar het staat vast dat als we een ideale situatie willen bereiken, we nog wat kilo’s moeten kwijtspelen.’

Spannend

De sportieve verwachtingen voor de 100e Tour de France zijn alvast hooggespannen. Bradley Wiggins, de winnaar van vorig jaar, geeft verstek met een ontsteking aan de knie. Christopher Froome, ploegmaat van Wiggins bij Sky en vorig jaar tweede, geldt als topfavoriet. Zijn grootste concurrent is allicht Alberto Contador, andere kandidaten voor het podium zijn Tejay Van Garderen, Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde.

Wat de Belgen betreft rust alle hoop op de schouders van Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) voor het behalen van een eventuele podiumplaats in Parijs. Van Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) wordt verwacht dat hij kan meestrijden voor een ritzege, net als wereldkampioen Philippe Gilbert (BMC). (Belga/AFP/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier