Jan Bakelants: ‘Ik ben geen domme coureur’

© Belga

Na tal van tegenslagen en ereplaatsen was het eindelijk raak voor Jan Bakelants (RadioShack-Leopard). In de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk ging hij met de zegebloemen en de gele leiderstrui aan de haal.

Bakelants beleefde het hoogtepunt in zijn carrière. Na een demarrage in de slotfase van de lastige tweede etappe in de Ronde van Frankrijk pakte hij de ritzege en de gele trui in de Tour.

“Hier wil ik elke seconde van genieten”, vertelde een overgelukkige Bakelants na afloop in Ajaccio. “Ik moest begin dit jaar een knieoperatie ondergaan. Ik heb enorm veel tegenslag gehad. Tot op heden. Dit is dé dag van mijn leven”, gaf Jan Bakelants mee.

“Wat een debuut in de Tour de France voor mij. Ik wou wel een rit winnen, maar wie niet? Na het BK wist ik dat mijn vormpeil heel goed was, maar dat ik dit zou verwezenlijken? De laatste keer dat ik een gele trui droeg, was in de Toekomstronde, maar dat is niets in vergelijking met de Tour”, aldus Bakelants.

“Toen Flecha aanging, trok ik mee, want sprinten met een grote groep is toch niks voor mij. Uiteindelijk kwamen we met zes vooraan te zitten. Toen het in volle finale wat bergop ging, was het mijn beurt om de kop te nemen. Ik deed dat en zag plots dat er een gat gevallen was. Ik kreeg 10 meter, dan wat meer en daarom bleef ik doorgaan. Op de elf gaf ik alles. Het zag er misschien niet mooi uit, maar dat geeft niet. Dit is mijn eerste zege bij de profs en wat voor één. Ik kan dit nog altijd niet geloven”, aldus de 27-jarige Olenaar.

Geen domme coureur

“Dit is het bewijs dat ik geen domme coureur ben”, vertelde Bakelants nog. “Ik hield de stempel van domme coureur over die niet kon winnen, omdat hij niet bekwaam was om een finale te rijden”, aldus Bakelants.

“Deze overwinning in Ajaccio is mijn antwoord op deze kritiek. Ik heb een slimme finale gereden, want anders had ik deze lastige en zenuwslopende finale niet naar mijn hand kunnen zetten.”

“Het zal me een goed gevoel geven als de mensen van de Tour me het pakje in het hotel zullen afgeven met mijn gele spullen daarin. Ik weet hoe dat werkt, want ik maakte het in de Ronde van de Toekomst al mee. Het zal zeker deugd doen. Dit is te mooi om waar te zijn. En ik ben niet van plan om de gele trui maandag af te geven, ook al staat ons allicht de moeilijkste van drie ritten op Corsica te wachten.”

Gele trui verdedigen

“Het is echt ongelooflijk wat Jan heeft gedaan”, reageerde kopman Andy Schleck. “Hij heeft naast de etappe ook nog het gele shirt. Wat hij vandaag liet zien, is enorm. Ik hoorde via de teamradio dat men hem naar voor schreeuwde en daarna dat hij won. Dit is echt goed voor de ploeg, maar zeker en vast voor hemzelf. Ik kwam de dag heel goed door en kende geen enkel probleem. Of we onze verantwoordelijkheid zullen opnemen en de trui verdedigen? Natuurlijk is dat zo. Wat had je gedacht? Wij gaan er zeker alles aan doen om Jan zo lang mogelijk in het geel te houden.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier