Jens Debusschere Belgisch kampioen wielrennen

© belga

Jens Debusschere heeft zondag in Wielsbele de Belgische driekleur veroverd. In een massasprint liet de 24-jarige West-Vlaming van Lotto-Belisol Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert) achter zich. Topfavoriet Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step) werd derde.

Op de erelijst volgt Debusschere Stijn Devolder op. Voor Debusschere is het de vijfde profzege. Vorig jaar won hij het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1), een etappe en de eindstand in de Eurométropole Tour (2.1) en de Nationale Sluitingsprijs (1.1).

“Gelijk welke koers ik in de toekomst nog ga winnen, dit blijft één van de hoogtepunten in mijn carrière”, reageerde Debusschere meteen na het BK.

Met 122 renners gingen ze van start in Wielsbeke. Na 15 kilometer vormde zich een vroege vlucht met negen renners: daarin één belangrijke outsider: Greg Van Avermaet. Daarnaast ook nog Tosh Van der Sande, Boris Vallée, Kevin Van Melsen, Iljo Keisse, Jonas Rickaert, David Boucher, Frédéric Amorisson en Kristof Vandewalle. Drie renners slaagden er enkele kilometers verderop nog in om de brug te slaan: Antoine Demoitié, Arthur Vanoverberghe en Pieter Serry.

Het groepje van 12 sprokkelde snel een voorsprong bij elkaar van 3 minuten. In het peloton was het vooral de ploeg van Hilaire Van der Schueren die, ondanks dat ze met Van Melsen een mannetje mee vooraan hadden, het meeste kopwerk verrichtte. De eerste twee wedstrijduren werden aan een rotvaart gereden, met een gemiddelde van 45,4 km/u. De maximale voorsprong van het 12-tal bedroeg op een gegeven moment 4:36, maar het peloton, vooral onder impuls van Wanty-Groupe Gobert en Omega Pharma-Quick.Step waakte er over dat de toegift van het groepje met Van Avermaet nooit te hoog opliep.

Met nog 63 kilometer voor de boeg liep alles weer samen. Het sein voor enkele jongens uit het peloton om meteen weer in de aanval te trekken. Het was uiteindelijk een groepje met Gert Steegmans, Julien Vermote, Kenny Dehaes, Stig Broeckx, Tosh Van der Sande, ook al mee in de eerste vlucht, Stijn Steels, Jelle Wallays, Sep Vanmarcke dat er in slaagde om weg te glippen. Ook Kris Boeckmans sloot nog aan. In het peloton gaf men zich niet gewonnen en het was opnieuw Wanty-Groupe Gobert dat vol aan de bak moest, want deze keer hadden ze niemand mee in de ontsnapping.

Vooraan draaide het evenwel goed rond en gestaag bouwden ze een voorsprong op van 1 minuut. Lotto-Belisol was met 4 renners: Broeckx, Dehaes, Boeckmans en Van der Sande het best vertegenwoordigd. In de achtergrond probeerde titelverdediger Stijn Devolder tot twee keer toe om de sprong te maken, maar zonder succes. Hij werd iedere keer gecounterd door een mannetje van de ploeg van Patrick Lefevere of door Lotto-Belisol. Ook Philippe Gilbert stak even de neus aan het venster en met nog 20 kilometer te gaan zakte de voorsprong vooraan naar 40 seconden.

Vijf kilometer voor de finish kregen de renners vooraan het wel heel benauwd met nog slechts 22 seconden voorsprong. Vanmarkce probeerde een solo, maar werd gecounterd door Dehaes en Vermote. In het peloton veranderde de ploeg van Gert Steegmans, mee vooraan, het geweer van schouder en trok het dan toch de kaart van Tom Boonen.

In de slotkilometer werden de vluchters gegrepen. In de massasprint werd Debusschere perfect gepiloteerd door ploegmaat Jürgen Roelandts. Voor Debusschere is het nog maar zijn vijfde profzege. Vorig jaar won hij het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1), een etappe en de eindstand in de Eurométropole Tour (2.1) en de Nationale Sluitingsprijs (1.1)

De rangschikking

1. Jens Debusschere

2. Roy Jans

3. Tom Boonen

4. Michael Van Staeyen

5. Yves Lampaert

6. Jasper Stuyven

7. Kris Boeckmans

8. Kris Boeckmans

9. Greg Van Avermaet

10.Maxime Vantomme

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier