Jolien D’hoore wint brons in omnium: ‘Ik was aan het sterven’

Jolien D'hoore viert haar medaille © BELGA

De 26-jarige Jolien D’hoore pakte na een spannende puntenkoers net naast het zilver in het omnium. Maar de bronzen medaille haalde ze wel binnen, uitgeput maar tevreden.

In de afsluitende puntenkoers over 25 kilometer op de olympische wielerbaan in Rio moest de 26-jarige Jolien D’hoore vrede nemen met de achtste plaats, wat haar slechts 27 punten opleverde. Ze sloot het omnium af met een totaal van 199 punten.

In de eindstand moest ze daardoor de Amerikaanse Sarah Hammer (206 punten) voor zich dulden. Het goud ging naar de Britse titelverdedigster Laura Trott (230 punten).

In de laatste ronden van de puntenkoers probeerde D’hoore samen met de Nederlandse Kirsten Wildeen offensief op te zetten, maar Hammer beende haar bij en snoepte een punt weg.

“De laatste twintig ronden zat ik stikkapot”, verklaarde ze aan de VRT. “Ik was aan het sterven”. Ze was heel tevreden met het brons: “Ik ben al zo vaak vierde geweest. Dit maakt zoveel goed”.

‘Kiekenvel’

Ook Twitter leek er zo over te denken.

“Waaauw Jolien D’hoore!!! Je bent een beest! Proficiat met die bronzen plak”, klonk het bij Hans van Alphen.

“Geweldige prestatie van Jolien D’hoore, olympisch brons, kiekenvel”, reageerde Iljo Keisse, zelf begenadigd baanwielrenner. Ook Olympisch kampioene Tia Hellebaut reageerde trots. “Natuurlijk weer een medaille voor België, om de dag nemen we er gewoon eentje mee naar huis. Topprestatie van Jolien”. “Weer een schitterende sport erbij: omnium vrouwen, dankzij schitterend bronzen Jolien D’hoore. Top!”, meldde coach Paul Van den Bosch. De vijfde Belgische plak in Rio zorgde ook bij judoka Charline Van Snick voor bijdschap. “Nog een medaille. Wat een jaar voor België, trots om Belg te zijn”, meldde ze. Bij baanwielrenner Kenny De Ketele, die D’hoore goed kent, klonk het als volgt.”’t Is binnen… Brons voor Jolien D’hoore! Schitterende bekroning voor een mooie pistecarrière! Dik verdiend!”

Voor België was het al de vijfde medaille op deze Spelen, na Greg Van Avermaet (goud/wegrit), Nafi Thiam (goud/zevenkamp), Dirk Van Tichelt (brons/judo -73kg) en Pieter Timmers (zilver/100m vrije slag).

In de running voor zilver

Tot het voorlaatste nummer lag D’hoore op koers voor zilver.

In de vliegende ronde – niet haar sterkste nummer – eindigde ze in 14.195 op de zevende plaats. Met een totaal van 172 punten lag ze op gelijke hoogte met Hammer.

D’hoore, de nummer vijf van de vorige Spelen, was het omnium maandag begonnen met een derde plaats in de scratch. Daarna volgde een derde plaats in de achtervolging (mét een nieuw Belgisch record), in het laatste onderdeel van de dag (de afvalling) deed de Oost-Vlaamse het nog beter. Ze werd daarin tweede en moest enkel de Britse dubbele olympische kampioene Laura Trott voor zich dulden. Dinsdag opende D’hoore met een vierde plaats in de tijdrit.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier