Keisse: ‘Jasper De Buyst is dé man voor de toekomst’

© BELGA

Ondertussen een gewaardeerd wegrenner blinkt Iljo Keisse (32) nog steeds als hij praat over de zesdaagse van Gent, die komende dinsdag voor de 75e keer op gang wordt geschoten. De Keizer praat in Sport/Voetbalmagazine over zijn Kuipke.

Iljo Keisse: ‘Als prof zijn er niet zoveel momenten waarop je je kunt tonen voor eigen publiek of in eigen stad. Voor mij is er de Omloop Het Nieuwsblad, maar dat is heel vluchtig. Het beperkt zich tot een kwartiertje, van de bus naar de start en dan is het over. Bovendien rijd ik die wedstrijd volledig in dienst van anderen. De Gentse zesdaagse, dat is iets anders. Dat is mijn échte thuiswedstrijd. Daar rijd ik met een andere ingesteldheid, ik kan er mijn eigen wedstrijd rijden. Ik heb dat nodig als renner.

‘Als kind zat ik bijna elke dag in het Kuipke tijdens de zesdaagse. Het was een van de belangrijkste redenen waarom ik begon te koersen. Het was mijn droom om er zelf eens te rijden. Ik ben begonnen als pistier en heb jaren na elkaar alle zesdaagsen gereden. Mijn hoofddoelen liggen al enkele jaren niet meer op de piste, maar dat neemt niet weg dat ik er alles voor doe om top te zijn in Gent.’

Geen topfavoriet

Iljo Keisse zal deze editie een duo vormen met de Deen Michael Morkov, en daar is hij best tevreden mee. ‘Morkov weet wat die wedstrijd voor mij betekent. Hij is heel plichtsbewust, hij zal in goede conditie aan de start staan. Ze hadden mij ook voorgesteld om een team te vormen met Alex Rasmussen. Dat is een renner met kwaliteiten – hij is heel snel – maar van hem kan je nooit zeker zijn dat hij voldoende voorbereid is. Voor hetzelfde geld heeft hij geen meter op zijn fiets gezeten.’

Keisse en Morkov hebben heel wat zesdaagse-ervaring, ‘maar de grootste kanshebbers op de overwinning zijn we niet’, zegt Keisse. ‘Jasper De Buyst heeft de voorbije twee edities gedomineerd. Hij is de topfavoriet, ongeacht met wie hij rijdt. Hij is bijzonder compleet: sterk in de ploegkoersen, snel in de korte nummers en behept met een uitstekende techniek. In principe is De Buyst dé man voor de toekomst, maar het valt natuurlijk af te wachten of hij zesdaagsen zal blijven rijden. Ook op de weg kan hij immers uitgroeien tot een steengoed renner. Twee jaar geleden was hij in Gent nog indrukwekkender dan vorig jaar. Ik hoop dat hij opnieuw een stapje achteruit heeft gezet.’ (grijnst)

DE GENTSE ZESDAAGSE IN CIJFERS

75Dit jaar viert de Gentse zesdaagse een jubileum. Het is immers de 75e editie. De eerste werd in 1922 gewonnen door Marcel Buysse en de Zwitser Oscar Egg. Voor de Tweede Wereldoorlog werd er, voornamelijk door geldgebrek, in totaal slechts acht keer een zesdaagse in Gent georganiseerd. In 1955 kreeg de wedstrijd een andere plaats op de kalender, van februari naar november, waardoor er in dat jaar tweemaal een zesdaagse op het programma stond. Door zware brandschade in het Kuipke vond er van 1962 tot ’64 geen zesdaagse plaats.

11De meest succesrijke renner in Gent is – hoe kan het ook anders? – Patrick Sercu. De absolute recordhouder (88 zesdaagseoverwinningen) won van 1965 tot 1981 maar liefst elf keer in het Kuipke. Hij werd ook vijf keer tweede en twee keer derde. Etienne De Wilde staat met negen zeges (van 1983 tot ’97) op nummer twee, de Australiër Danny Clark met zeven (van 1976 tot ’94) op drie. Iljo Keisse stond vijf keer (2005, ’07, ’08, ’10 en ’12) op het hoogste podiumtrapje, net als de Australische Belg Matthew Gilmore (van 1997 tot 2005).

2Buysse en Egg zegevierden in de eerste zesdaagse van Gent met twee ronden voorsprong op hun dichtste concurrenten. Slechts bij vier andere edities slaagde het winnende koppel erin om de tweede op twee ronden te rijden. Twee van die vier keer heetten de winnaars Patrick Sercu en Eddy Merckx.

166,66Met zijn 166,66 meter is het Kuipke een erg korte piste. Door de hoge en schuine bochten (52 %) is het ook een van de snelste banen ter wereld.

40.000Net als de voorbije jaren verwachten de organisatoren dat er tijdens de zes avonden in totaal ‘ruim 40.000 toeschouwers zullen afzakken naar het Kuipke om te genieten van het wielerspektakel en de typische volkse zesdaagsesfeer’.

(Roel Van den Broeck)

Lees het hele interview met Iljo Keisse in Sport/Voetbalmagazine van donderdag 12 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier