Kristallen Fiets: Greg Van Avermaet volgt zichzelf op

Greg Van Avermaet in de Tour 2015 © REUTERS

Greg Van Avermaet heeft de Kristallen Fiets gewonnen. De renner van BMC verzamelde 726 punten, bijna dubbel zo veel als Tim Wellens (398) die tweede werd. Tiesj Benoot eindigde op de derde plaats met 292 punten. Op de erelijst volgt Van Avermaet zichzelf op.

Eerder dit jaar werd hij ook uitgeroepen tot Flandrien van het Jaar, een trofee die hij al vier keer won.

De Kristallen Fiets is een verkiezing georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. Alle Belgische renners (mannen en vrouwen), gespreid over alle wielerdisciplines (weg, veld, baan, mountainbike en BMX), komen in aanmerking om de trofee te winnen.

De regelmaat die Van Avermaet de voorbije maanden aan de dag legde, gaf blijkbaar de doorslag bij de jury. Van Avermaet won de dertiende rit in de Ronde van Frankrijk en stak in de Ronde van België naast ritwinst ook de eindzege op zak. Ook won hij een etappe in de Tirreno-Adriatico en verzamelde hij tal van podiumplaatsen, onder meer in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Strade Bianche en Parijs-Tours.

Beste jongere

Laurens De Plus (20) werd verkozen tot beste jongere. Het ontluikende rondetalent werd tweede in de Ronde van Isard d’Ariège, vierde in de Vredeskoers, ritwinnaar en tweede in de Ronde van Aosta/Mont Blanc en achtste in de Ronde van de Toekomst, waar hij tot de slotdag in de running bleef voor de eindzege. Hij zag zijn ‘Jaar van de Grote Doorbraak’ beloond met een profcontract bij Etixx-Quick Step voor volgend seizoen.

De prijs van beste ploegleider ging net zoals vorig jaar naar Walter Planckaert van Topsport Vlaanderen-Baloise. Iljo Keisse van Etixx-Quick Step werd door het publiek (7200 stemmen) opnieuw verkozen tot beste helper. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier