‘Lance Armstrong liet vriendin even opdraaien voor ongeval dat hij veroorzaakte’

Armstrong en Hansen in 2009 © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Het is voorpaginanieuws in het Amerikaanse skioord Aspen, Colorado. Anna Hansen, vriendin van Lance Armstrong, heeft betrokkenen verteld dat zij verantwoordelijk was voor een ongeval met vluchtmisdrijf, terwijl naderhand bleek dat Lance aan het stuur zat.

De gewezen, wegens doping geschorste wielrenner krijgt nu bekeuringen voor het raken van twee geparkeerde auto’s en voor het verlaten van de plaats van het ongeval.

Het bericht staat in de Aspen Daily News en is gebaseerd op het politierapport.

Volgens deze krant woont Anna Hansen deeltijds in Aspen. Daarnaast verblijft ze samen met Armstrong in Austin, Texas.

De feiten dateren van 29 december. Hansen en Armstrong hadden een receptie bijgewoond in het Aspen Art Museum. Op de terugweg raakte de SUV van Armstrong twee geparkeerde auto’s.

De SUV liep vrij zware materiële schade maar Hansen en Armstrong waren ongedeerd.

Later die dag ging Hansen te voet naar de plaatsen waar de auto’s geraakt werden, huurauto’s allebei.

Ze vertelde de bewoners dat “Lance een beetje gedronken had en ik reed dus. Ik had niet gedronken”. Ze verloor de controle over het voertuig en raakte de auto’s, zo ging ze verder.

Ze zou, zei ze, de schade betalen.

‘Nationaal nieuws’

Er werd ook aangifte gedaan bij de politie, waar er wantrouwen ontstond omdat de parkeerbediende aan het museum had gezien dat Armstrong achter het stuur kroop.

Hansen werd hiermee geconfronteer en eerst hield ze voet bij stuk.

Twee dagen later keerde Hansen terug naar het politiebureau met een nieuwe versie, waarin Armstrong wel degelijk achter het stuur zat, en een bocht verkeerd had ingeschat.

Politieagent Rick Magnussen vroeg haar of het Armstrong was geweest die had aangedrongen om te liegen.

“Neen, zei ze, dat was een gemeenschappelijke beslissing, en, hm, weet je, onze familienaam is de voorbije jaren in alle kranten van de wereld besmeurd en eerlijk, ik heb tienerkinderen, ik wilde gewoon mijn familie beschermen. Als Anna Hansen enkele auto’s raakt. komt dat niet in de krant, maar als Lance Armstrong auto’s raakt, is dat nationaal nieuws”

Hansen wordt niet in beschuldiging gesteld wegens valse verklaringen omdat ze inkeer toonde en “bijna onmiddellijk” haar medewerking verleende aan het onderzoek.

Er worden wel bekeuringen uitgeschreven voor Armstrong, die een advocaat onder de arm genomen heeft en die niet wilde reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier