Lance Armstrong verliest 7 Tourzeges

© Epa

Het Amerikaanse antidopingsagentschap USADA gaat Lance Armstrong zijn zeven Tour de France-zeges afpakken. Armstrong wordt ook levenslang geschorst.

Dat werd bekendgemaakt door USADA-voorzitter Travis Tygart. Armstrong is dezer dagen aan de slag als triatleet, maar door de schorsing is ook dat voorbij.

USADA beschuldigt Armstrong van dopinggebruik in de periode 1999-2005. Tygart noemde de ex-renner volgens The Washington Post een tragisch voorbeeld van een ‘winnen-ten-allen-koste’-mentaliteit in de sport.

‘Oneerlijk behandeld’

Eerder had Armstrong beslist zich niet langer tegen de USADA-aanklachten te verzetten. “Vandaag draai ik de bladzijde om”, schreef hij op zijn Twitterpagina. Armstrong vond dat hij oneerlijk was behandeld en zei zich voortaan te willen focussen op zijn familie en zijn kankerstichting.

“De tol die de hele zaak heeft geëist van mijn familie en van mijn werk voor de stichting heeft me gebracht tot waar ik vandaag sta: klaar met al die nonsens”, aldus Armstrong, die weigert nog langer “deel te nemen aan een dergelijk eenzijdig en oneerlijk proces”.

Rechtbank
Armstrong heeft altijd hevig ontkend dat hij tijdens zijn carrière doping zou hebben genomen.

Maandag nog wees de federale rechtbank in Austin, Texas, zijn aanklacht tegen USADA af. De Amerikaan beschuldigde USADA van schending van zijn grondwettelijke recht op een eerlijk proces, maar daar had rechter Sam Sparks geen oren naar. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier