Landis bekent dopinggebruik en beschuldigt Armstrong en Bruyneel

© Epa

De Amerikaanse wielrenner Floyd Landis heeft, na jaren van ontkennen, toegegeven dat hij in zijn carrière systematisch doping gebruikte. En hij schopt daarbij wild om zich heen, door ook onder meer Lance Armstrong en Johan Bruyneel te beschuldigen van dopingpraktijken.

Landis zei in een interview met sportzender ESPN dat hij 90.000 dollar per jaar spendeerde aan prestatiebevorderende middelen als EPO, testosteron, groeihormoon en bloedtransfusies.

E-mails

Hij zei ook dat hij de voorbije weken ettelijke mails naar wieler- en dopingofficials stuurde om zijn dopingmethodes uit de doeken te doen. “Ik wil mijn geweten zuiveren”, zegt hij.

In een van die mails, op 30 april aan de voorzitter van de Amerikaanse wielerbond, zegt Landis dat Johan Bruyneel hem in 2002 tot dopinggebruik aanzette. Dat meldt de Wall Street Journal.

Bruyneel was toen ploegleider van Landis bij US Postal. Hij zou de renner uitgelegd hebben hoe hij synthetische EPO en steroïden moest gebruiken en hoe hij bloedtransfusies moest uitvoeren zonder dat officials daar lucht van kregen.

Armstrong

Toenmalig teamgenoot en zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong zou Landis geholpen hebben met het dopinggebruik zelf.

Ook zijn land- en ex-ploeggenoten David Zabriskie, Levi Leipheimer en George Hincapie worden door Landis genoemd.

Armstrong werd in het verleden al vaker beschuldigd van dopinggebruik, maar testte nooit positief en werd dus ook nooit gesanctioneerd. Noch Bruyneel noch Armstrong reageerden al.

Bij zijn overstap van US Postal naar Phonak vroeg Landis naar eigen zeggen aan zijn nieuwe werkgever of hij zijn dopingprogramma mocht voortzetten. Teameigenaar Andy Rihs was op de hoogte en zijn bedrijf zou zelf betaald hebben voor de programma’s.

Lachertje

Nog in de e-mails noemt Landis de huidige dopingcontroles een lachertje, en verduidelijkt hij hoe je EPO moet gebruiken zonder gepakt te worden.

Ook de Internationale Wielerunie (UCI) krijgt een veeg uit de pan. Volgens Landis zorgde Bruyneel er na een financieel akkoord met de UCI voor dat de resultaten van een positieve dopingtest van een renner vertrouwelijk bleven.

UCI-baas Pat McQuaid ontkent dat en kondigde al gerechtelijke stappen aan.

Landis beweert zelfs dat Armstrong in 2001 betrapt werd op EPO-gebruik, maar daar nooit voor gestraft werd wegens een financieel akkoord tussen toenmalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen en Bruyneel.

Geschrapt

De intussen 34-jarige Landis won in 2006 de Ronde van Frankrijk, maar werd geschrapt uit het eindklassement nadat bekend raakte dat hij positief had getest op dopinggebruik.

Landis bleef dopinggebruik ontkennen en probeerde via de rechtbank zijn gelijk te bewijzen, maar dat bleken dus leugens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier