Langste verliesreeks ooit voor Mark Cavendish in de Tour de France

© ImageGlobe
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Mark Cavendish nu al afschrijven is gezien zijn verleden, klasse en verbetenheid voorbarig, maar feit is wel dat de ex-wereldkampioen aan zijn slechtste Tour ooit bezig is.

Mark Cavendish nu al afschrijven is gezien zijn verleden, klasse en verbetenheid voorbarig, maar feit is wel dat de ex-wereldkampioen aan zijn slechtste Tour ooit bezig is. Na zijn zege in Marseille strandde Cav driemaal op een ereplaats, en dat is in zijn voorbije vijf deelnames nooit gebeurd, zo leerde Sport/Voetbalmagazine uit een blik op de uitslagen van die edities.
Meer zelfs: de voorbije twee weken verloor Cavendish slechts één keer minder als tussen 2008 (zijn debuut in de Tour) en vorig jaar. In vlakke massasprinten waarin de Brit op zijn waarde kon meestrijden voor de eerste plaats – en dus voor de slotkilometer niet uitgeschakeld werd door een val of niet gelost werd op een klimmetje – haalde hij een fenomenale en bijna onwaarschijnlijke 23 op 27.

Volgens die criteria scoorde Cavendish in 2008 al meteen een 4 op 4. Thor Hushovd, Oscar Freire en Gert Steegmans wonnen dat jaar ook massasprinten, maar de Brit moest toen tweemaal afhaken in de lastige slotkilometers en toen Steegmans zegevierde in Parijs, had hij al opgegeven.

Een jaar later deed Cavendish nog beter met 6 op 6 voltreffers. (In Barcelona was Hushovd de beste, maar op de zwaar hellende finish van Montjuic, waar de Brit 16e werd)

In 2010 eindigde de Manx Express alleen in Reims als 12e (Alessandro Petacchi won) om daarna 5 keer te triomferen (5 op 6).

In 2011 waren op 7 massasprinten alleen Tyler Farrar en André Greipel sneller – al werd hij bij de zege van Farrar licht gehinderd door een val.

En vorig jaar zette de Brit, ondanks gebrek aan steun van Team Sky, toch een 3 op 4 neer, nadat hij in twee ritten niet kon sprinten door een valpartij en één keer moest lossen op een helling (toen Greipel won in Le Cap d’Agde). Bij zijn enige ‘echte’ nederlaag in Saint-Quentin had Cavendish ook nog veel last van een val daags ervoor richting Rouen.

In vijf edities was Cavendish dus nagenoeg onklopbaar. Een groot contrast met de 1 op 4 in deze editie. Als de sprinter van het eiland Man zich opnieuw tot de sprintkoning van de Tour wil kronen, moet hij vandaag in Saint-Amand-Montrond winnen, morgen in Lyon én volgende zondag in Parijs. Aangezien de kans reëel is dat Cav op de heuvelachtige wegen naar Lyon zal moeten afhaken, of dat er een ontsnapping standhoudt, lijkt hij Marcel Kittel alleen nog te kunnen evenaren.

Maar de Duitser nog minstens tweemaal kloppen, wordt geen sinecure, want daar is Cavendish, als hij zélf won, nog nooit in geslaagd. Kittel daarentegen behaalde in zijn carrière al liefst 8 sprintzeges waarbij hij de Brit achter zich liet: 4 keer in 2012 (2 maal in Ronde van Oman, 2 keer in ZLM Tour) en 4 keer dit seizoen (Scheldeprijs, ZLM Tour en 2 maal Tour de France).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier