Lars Boom mag niet starten in Tour – Astana eist vervanger

Lars Boom, voor het vertrek © AFP

Lars Boom mag niet van start in de Tour, die dit weekend uit Utrecht vertrekt. Hij heeft een te lage cortisolwaarde. De ploeg Astana wil ofwel een vervanger inschakelen, ofwel alsnog Boom in de ploeg behouden.

De 29-jarige wielrenner Lars Boom, onder meer kasseienspecialist bij de ploeg Astana, en gewezen wereldkampioen veldrijden, vertoont volgens de Franse krant L’Equipe een cortisolbloedwaarde die beneden het niveau is dat de MPCC, de Beweging voor een Geloofwaardige Wielersport, als norm hanteert. De MPCC zelf noemt dat niveau “abnormaal laag”.

Wie beneden de niveauwaarde zit, mag van de wielerbond UCI nog wel vertrekken maar wielerteams hebben zich ertoe verbonden te voldoen aan de strengere eisen van de MPCC. Astana is aangesloten bij de MPCC.

De MPCC stelt in dit geval een competitieverbod van acht dagen voor, omdat de lage bloedwaarde kan wijzen op verminderde gezondheid.

Dat overkwam eook de Nieuw-Zeelander George Bennett voor de start van de Giro.

Volgens L’Equipe kan het laag cortisone-gehalte allerlei oorzaken hebben, en levert het zeker geen bewijs van dopinggebruik. Het kan onder meer het gevolg zijn van een medische behandeling.

Nibali op de stenen

Door het niet starten van Boom verliest Vincenzo Nibali, de Tourwinnaar van vorig jaar, een belangrijke ploegmaat, zeker voor de kasseienrit.

Ploegleider Alexander Vinokourov heeft telefonisch geprobeerd toestemming te krijgen om een vervanger in te schrijven, maar dat is hem geweigerd. Hij heeft niet veel zin om met 8 renners te vertrekken.

“Ofwel geeft de UCI ons de toestemming om Boom te vervangen, ofwel start hij. Pech in dat geval voor de MPCC”, aldus Vino in L’Equipe. Alessandro Vanotti staat als vervanger klaar.

Volgens de UCI kan de startlijst, die vrijdagochtend werd vastgelegd, niet meer gewijzigd worden.

De 34-jarige Vanotti wordt in ieder geval naar Nederland overgevlogen.

De resultaten van Boom werden bekend na een onderzoek van alle Tourrenners.

Astana raakte eind vorig jaar in opspraak met een reeks dopinggevallen. De broers Valentin en Maksim Iglinski werden betrapt op epo en ook drie renners uit de opleidingsploeg testten positief. In lijn met de MPCC-regels besloot Astana zich toen terug te trekken voor enkele koersen. De UCI dreigde de licentie van Astana voor de WorldTour in te trekken, maar zo ver kwam het niet. De licentiecommissie besloot in april wel om de ploeg van Vinokourov onder streng toezicht te stellen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier