Laurens Sweeck rijft eerste grote overwinning binnen

© belga

Laurens Sweeck (Era-Murprotec) heeft zaterdag in Sint-Niklaas de Waaslandcross gewonnen. Dat is de laatste manche van het seizoen in de bpost bank trofee veldrijden.

Voor de 22-jarige Sweeck, de nummer twee van het Belgisch kampioenschap in Lille, was het de eerste zege in een klassementscross. Hij haalde het solo van kersvers wereldkampioen Wout van Aert, die de afscheidnemende Sven Nys klopte in de strijd om de tweede plaats. Tom Meeusen werd vierde.

Van der Poel

In de slotmanche van de bpost bank trofee stond er nog weinig op het spel: Van Aert was immers al sinds nieuwjaarsdag na een zege in de GP Sven Nys zeker van de eindzege. Het was Toon Aerts die in de eerste ronde aan de kop van de wedstrijd ging rijden. Achter hem volgden Michael Vanthourenhout in het gezelschap van Tim Merlier. De rest volgde op een lint. Toon Aerts maakte daarna een foutje en zag zo dat Merlier en Vanthourenhout bij hem aansloten. Nederlands kampioen Mathieu van der Poel stoof met Laurens Sweeck naar de drie leiders toe en zette zo de rest onder druk. Van der Poel schudde Laurens Sweeck van zich af, maar kreeg nu Tom Meeusen mee in steun. Sweeck volgde op acht seconden met in zijn gezelschap Wout van Aert, Sven Nys, Michael Vanthourenhout, Tim Merlier en Toon Aerts. De Nederlander ontdeed met nog meer dan zes ronden te rijden zich van Tom Meeusen en begon aan zijn solo. Michael Vanthourenhout had in de achtergrond voeling verloren bij het groepje Nys en Van Aert toen hij zijn achterwiel kapot reed.

Meeusen

Plots ging het licht uit bij Mathieu van der Poel. Het sein voor Tom Meeusen om door te trekken. Wout van Aert repte zich eveneens naar voren, net als Laurens Sweeck. Sven Nys volgde als vierde op vijftien seconden. Laurens Sweeck achtte dan zijn moment gekomen en sprintte net over halfkoers weg van de rest. Op drie ronden van het einde volgden Sven Nys en Wout van Aert op dertien seconden.

Tom Meeusen reed in vierde stelling op 22 seconden van leider Sweeck, die zijn voorsprong steeds maar verder uitbouwde. Hij mocht de slotronde intrekken met achttien seconden op het duo Nys en Van Aert.

Laurens Sweeck kwam niet meer in de problemen en haalde het zo afgescheiden. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier