Lotto-Dstny: minder Belgisch dan ooit in 2023

Stéphane Heulot wordt de nieuwe CEO van Lotto-Dstny in 2023
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het grootste aantal buitenlanders ooit in de rennerskern, en met Stéphane Heulot een nieuwe Franse CEO: Lotto-Dstny zal nooit zo sterk buitenlands getint zijn als in het 39e seizoen uit de teamgeschiedenis.

Eduardo Sépulveda (31), Jacopo Guarnieri (35), Johannes Adamietz (24), Pascal Eenkhoorn (25) en Mathijs Paasschens (26). Respectievelijk een Argentijn, een Italiaan, een Duitser en twee Nederlanders.

Zij zijn vijf van de negen nieuwe renners bij Lotto-Dstny in 2023, aangevuld met de Belgen Milan Menten (26), Arjen Livyns (28), Lennert Van Eetvelt (22) en Liam Slock (21), van wie de laatste twee doorstromen uit de U23-ploeg.

De vijf buitenlanders, van wie twee dertigers, zijn niet meteen de grootste namen, en zullen niet bij alle wielerliefhebbers meteen een belletje doen rinkelen. Ze krikken bovendien het aantal niet-Belgen bij het team, gesponsord door de Nationale Loterij, op tot 11. De Australiërs Harry Sweeny, Jarred Drizners en Caleb Ewan, de Duitsers Rudiger Selig en Michael Schwarzmann plus de Deen Andreas Kron blijven in 2023 immers aan boord.

Elf buitenlanders, dat is is een evenaring van het hoogste aantal in de teamgeschiedenis, evenveel als in 2020. Maar toen op een rennerscontingent van 28, voor 2023 worden dat er twee minder (26).

Het percentage buitenlanders op het totaal is volgend jaar dus hoger: 42,3 procent, en ook dat is een record voor de ploeg, sinds het ontstaan in 1985. Alleen in dat jaar waren er nog minder Belgische renners (14) in dienst dan in 2023 (15), maar alleen omdat de kern toen uit slechts 15 renners bestond, van wie één buitenlander (de Australiër Erik McKenzie).

Naast dat grootste aantal buitenlanders ooit werd donderdag ook de eerste nieuwe buitenlandse CEO in de teamgeschiedenis voorgesteld: de Fransman Stéphane Heulot, al woont de voormalige geletruidrager wel in Oekene, West-Vlaanderen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Afwachten of de nieuwe aanpak en nieuwe figuren, met ook een nieuwe sportief manager (Kurt Van de Wouwer) en nieuwe fulltimecoaches (in plaats van Energy Lab), deze keer wel hun vruchten zullen afwerpen, nadat Lotto-Soudal dit jaar uit de WorldTour degradeerde.

Als beste ProTeam heeft Lotto-DSTNY volgend jaar wel startrecht in alle grote koersen, onder meer de Tour de France.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier