Magnus Cort Nielsen wint vijftiende etappe in de Tour, Geraint Thomas blijft in het geel

© belga

De Deen Magnus Cort Nielsen (Astana) heeft zondag de vijftiende etappe in de Tour de France gewonnen. Geraint Thomas (Sky) behoudt de gele leiderstrui.

Magnus Cort Nielsen (Astana) heeft zondag de vijftiende etappe in de 105e Tour de France gewonnen. Na 181,5 kilometer van Millau naar Carcassonne was de 25-jarige Deen in een sprint met drie sneller dan de Spanjaard Ion Izagirre en de Nederlander Bauke Mollema. Geraint Thomas (Sky) behoudt de gele leiderstrui. De 32-jarige Welshman kwam in het gezelschap van zijn naaste belagers over de finish en behield zo 1:39 voorsprong op zijn Britse teamgenoot Chris Froome en 1:50 op de Nederlander Tom Dumoulin.

De Deen Cort Nielsen boekte zijn twaalfde profzege, de derde dit seizoen. In februari won hij een rit in de Ronde van Oman (2.BC), in mei een rit in de Ronde van Yorkshire (2.1). In grote rondes zit de Deen nu aan drie ritzeges. In de Vuelta van 2016 was hij twee keer aan het feest.

Voor Astana is het de tweede zege op rij in deze Tour. Zaterdag won de Kazachse formatie met de Spanjaard Omar Fraile.

Maandag krijgen de renners een rustdag, dinsdag duiken de renners de Pyreneeën in. De zestiende rit, 218 kilometer lang, brengt hen van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon. Na twee collejes van vierde categorie volgen in de finale nog een col van tweede en twee van eerste categorie. Op de Col de Portet d’Aspet (5,4 km aan 7,1%) volgen de Col de Menté (6,9 km aan 8,1%) en de Col du Portillon (8,3 km aan 7,1%).

Na de top van die laatste hindernis is het nog tien kilometer dalen naar de aankomst in Bagnères-de-Luchon, dat als de ‘Koningin van de Pyreneeën’ omschreven wordt.