Marcel Kittel pakt tweede ritzege in Tour de France

© ImageGlobe

Marcel Kittel heeft de 10e etappe in de Tour de France gewonnen. Herlees de liveblog over de 10e rit.

Marcel Kittel heeft de 10e etappe in de Tour de France gewonnen. Het is voor de Duitser van Argos-Shimano de tweede ritzege in deze 100e Tour de France.
Marcel Kittel was in de massasprint in Saint-Malo nipt sneller dan zijn landgenoot André Greipel. Mark Cavendish, Peter Sagan en William Bonnet vervolledigen de top vijf. De sprint werd ontsierd door een valpartij.

De Brit Chris Froome behoudt de gele trui, Peter Sagan het groen en Pierre Rolland de bolletjes.

Lange vlucht

De massasprint kwam er na een lange vlucht van vijf. De Fransen Jérôme Cousin en Julien Simon, de Spanjaarden Juan Jose Oroz en Luis Angel Mate en de Nederlander Lieuwe Westra waren er al na drie kilometer vandoor gegaan en werden op vijf kilometer van de finish weer ingerekend. Ze fietsten een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar.

Marcel Kittel: ‘Vanaf nu is het genieten’
Met een tweede ritzege in de Tour is Marcel Kittel (Argos-Shimano) op 25-jarige leeftijd toegetreden tot de gilde van de grote spurters. Voorlopig is hij van de sprinters in de Tour de eerste met twee streepjes achter zijn naam. “En daarom is het vanaf nu genieten”, aldus de Duitser.

“Na die eerste in Bastia wilde ik absoluut een tweede winnen, omdat op Corsica de andere snelle pedalen niet in de buurt zaten. Met dit tweede succes heb ik ook laten zien dat het snor zit voor de komende dagen. Als alles goed gaat, kunnen we donderdag in Tours en vrijdag in Saint-Amand-Montrond nog een keer sprinten. Dinsdag ging het er opnieuw waanzinnig aan toe in de laatste kilometer. Ik denk dat we de zeventig kilometer per uur haalden, want elke ploeg wilde vooraan zitten. Het is bijzonder zwaar om dan altijd vooraan te blijven, maar uiteindelijk wordt dat routine.”

Herlees hier de liveblog over de 10e rit in de Tour:

17.49 uur – Marcel Kittel pakt zijn tweede ritzege
De Duitser Marcel Kittel pakt zijn tweede ritzege, hij klopt nipt zijn landgenoot André Greipel. De sprint werd ontsierd door een stevige valpartij in het peloton.

17.48 uur – nog 1 km
De laatste kilometer: wie wint deze massasprint? Cavendish zit ver

17.47 uur – nog 2 km
De zenuwachtigheid in het peloton is groot en hier en daar ontstaan kleine scheurtjes. Lotto-Belisol, het team van Greipel, trekt stevig door.

17.45 uur – nog 4,5 km
De vlucht van de dag is dan toch dood en begraven: het peloton heeft de vier avonturiers net op tijd te pakken. Het pak is begonnen aan de laatste vijf kilometer van de rit. Grijpt Greipel, Kittel, Cavendish of Sagan zijn tweede ritzege of krijgen we een andere winnaar?

17.42 uur – nog 6 km
Vreemde taferelen: de vier overgebleven vluchters slagen er nog steeds in om uit de greep van het jagende peloton te blijven. Het verschil blijft rond de vijf seconden schommelen.

17.40 uur – nog 8 km
Op kop in het peloton geven nu ritwinnaar Daniel Martin en zijn ploegmaat bij Garmin-Sharp David Millar vol gas. De samensmelting vooraan is een kwestie van seconden.

17.36 uur – nog 11,5 km De wind speelt de renners weinig parten en de massasprint die in de sterren stond geschreven, is in de maak. Het peloton jaagt Oroz, Mate, Cousin en Simon, die een lange ontsnappingspoging zien stranden op circa 10 km van de streep in Saint-Malo. Hun bonus: nog 9 seconden.

17.33 uur – nog 15km
Met een bonus van amper 15 seconden rijden de vier vluchters van de dag onder de vlag van de laatste 15 km door. In het peloton zien we nog altijd slechts één ploegmaat bij Chris Froome, Ian Stannard.

17.29 uur – nog 17,5 km
De Spanjaarden Oroz en Mate Mardones en de Fransen Cousin en Simon denken voorlopig niet aan opgeven. Hun voorsprong bedraagt nog steeds 26 seconden.

17.26 uur – nog 19,5 km
Valpartij in het peloton: onder anderen Flecha gaat tegen de grond bij het passeren van een rotonde. Vooraan in de koers heeft Westra zijn ontsnappingspoging gestaakt, de Nederlander laat zich inlopen door het peloton.

17.23 uur – nog 22 km
De renners maken stilaan op voor de fameuze draai naar links, waarna het 20 km langs de kustlijn gaat naar de finishlijn in Saint-Malo. Het verschil tussen de vijf vluchters en het peloton is geslonken tot ruim een halve minuut. Krijgt deze saaie etappe alsnog een spectaculaire finale?

17.20 uur – nog 24 km
Opmerkelijk beeld in het peloton: slechts één Sky-renner zet zijn kopman en geletruidrager Chris Froome uit de wind: Ian Stannard.

17.16 uur – nog 26,5 km
Juan José Oroz gaat zijn kans, maar de Spanjaard van Euskaltel wordt snel weer gegrepen door zijn vier medevluchters. Daardoor stijgt hun bonus weer tot boven de minuut.

17.11 uur – nog 30 km
Met het ingaan van de laatste 30 km krijgt het peloton de vijf aanvallers van de dag in het vizier, het verschil bedraagt nog minder dan een minuut. Proberen Westra of Mate, de enigen van de vluchters die al hebben gedemarreerd, nog eens te ontsnappen of hebben ze zich neergelegd bij de situatie?

17.05 uur – nog 34 km
De lange vlucht van Oroz, Cousin, Simon, Mate Mardones en Westra lijkt nu toch op zijn laatste benen te lopen – hun voorsprong is al gezakt tot 1’30”. Het is nu uitkijken naar de laatste 20 km, wanneer de renners langs de kust naar Saint-Malo rijden. Daar kan de stevige wind voor een spectaculaire waaierfinale zorgen.

17.01 uur – nog 37 km
De voorsprong van de vijf vluchters duikt – met nog 37 kilometer voor de boeg – onder de twee minuten: 1’50”.

16.57 uur – nog 39 km
Een van de grootste verrassingen in de Tour is Laurens Ten Dam, de Nederlander van Belkin staat na de Pyreneeën nog steeds op een knappe vierde plaats, op 1’50” van Froome. In Nos De Avondetappe zei hij gisterenavond echter dat het klassement hem minder interesseert dan een ritzege op Alpe d’Huez. Benieuwd of hij die droom kan waarmaken.

16.49 uur – nog 44 km Westra, Cousin, Simon, Mate Mardones en Oroz rijden nu bijna vier uur in de aanval in een ontsnappingspoging die allicht tevergeefs zal geweest zijn. Hun voorsprong op het peloton blijft rond de 2’34” schommelen, geen vuiltje aan de lucht dus voor de topsprinters die hun zinnen op deze rit hebben gezet.

16.39 uur – nog 51 km
Westra ziet weinig heil in zijn ontsnappingspoging en laat zich weer inlopen. De vijf vluchters zijn dus weer samen. Hun voorsprong op het peloton: 2’31”.

16.35 uur – nog 54,5 km
Eindelijk even wat opwinding in deze behoorlijk zoutloze etappe: Lieuwe Westra plaatst een demarrage tijdens de beklimming van de côte de Dinan. Hij pakt de bergprijs van de dag en gaat vol door.

16.30 uur – nog 57,5 km
Het peloton is Calorguen doorgereden. Mogelijk zegt die naam u niets, maar het is de woonplaats van vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault. Zijn vrouw werd er in 2008 verkozen tot burgemeester.

16.26 uur – nog 60 km André Greipel en Mark Cavendish, respectievelijk tweede en derde in het puntenklassement, sprintten in Le Hinglé overigens alleen maar voor het geval Peter Sagan zou uitvallen. De Slowaak van Cannondale heeft immers bijna 100 punten voorsprong op Greipel en houdt zonder ongevallen de groene trui tot Parijs.

16.24 uur – nog 62 km
Intussen heeft de voorsprong van de vijf vluchters wel een nieuwe knauw gekregen: 2’14” hebben ze nog. Hier nog eens hun namen: Oroz, Mate Mardones, Cousin, Simon en Westra. Zij mogen zich stilaan opmaken voor de eerste en enige klim van de dag: de côte de Dinan van vierde categorie.

16.20 uur – nog 64,5 km De twee Duitse spurtbommen André Greipel en Marcel Kittel hebben alvast hun zinnen gezet op deze etappe. ‘Mijn sprinttrein staat op de rails,’ zei Greipel. ‘Niemand heeft zo’n sterke bende voor zich als ik en het is de sterkte van het team dat bepaalt wie de beste sprinter is.’ Kittel: ‘We kwam naar de Tour om een ritzege te pakken, wel nu is de honger naar een tweede ritwinst er. Ik ben trouwens naar de Tour gekomen om mij te meten met de andere wereldsprinters.’

16.17 uur – nog 66 km
In het peloton wint André Greipel de tussensprint, vóór Peter Sagan en Mark Cavendish. Ze pakken respectievelijk nog 10, 9 en 8 punten.

16.11 uur – nog 69,5 km Mate Mardones wint de tussensprint in Le Hinglé, goed voor 20 eenheden in het puntenklassement alsook 2.000 euro. Lieuwe Westra wordt tweede.

16.09 uur – nog 71 km De vijf vluchters naderen de tussensprint in Le Hinglé. Hun voorsprong schommelt nog steeds rond de 3’20”. De gemiddelde snelheid in het derde uur bedroeg 37,9 km/u. Het gemiddelde voor de eerste drie uren: 39 km.

16.05 uur – nog 74 km Hoewel zowat iedereen een massasprint verwacht, is het toch uitkijken geblazen voor de klassementsrijders. De laatste 20 km moeten de renners immers langs de kust naar aankomstplaats Saint-Malo rijden. Als een strakke wind uit de juiste richting blaast – schuin op kop of in de rug – en als een ploeg alles op de kant gooit, kan dat alsnog een spectaculaire waaierfinale opleveren.

15.58 uur – nog 78 km
Met de tussensprint die nadert, begint de voorsprong van de vijf vluchters nu toch wat terug te lopen. Oroz, Mate Mardones, Simon, Cousin en Westra hebben nog 3’19” op het peloton.

15.45 uur – nog 85,5 km
In het Bretoense kustplaatsje Saint-Malo hebben Belgische sprinters in het verleden hun stempel gedrukt. Lees meer en bekijk onze video van de dag.

15.40 uur – nog 89 km
Het peloton houdt zijn achterstand stabiel op 4 minuten. Een weinig spannende etappe voorlopig dus. Het ziet er momenteel sterk naar uit dat een van de vier topspurters – Mark Cavendish, André Greipel, Peter Sagan en Marcel Kittel – de kans krijgt om een tweede ritzege te pakken in deze 100e Tour.

15.26 uur – nog 99 km
De vijf vluchters – Oroz, Mate Mardones, Simon, Cousin en Westra – zijn begonnen aan de laatste 100 kilometer van deze etappe met een voorsprong van om en bij de 4 minuten. In het vooruitzicht liggen nog de tussensprint in Le Hinglé op circa 70 km van de finish en de beklimming van de Côte de Dinan (vierde categorie) op circa 55 km van de meet in Saint-Malo.

15.19 uur – nog 103 km De Tourleiding maakt tussendoor bekend dat in de eerste negen ritten van de Tour Omega Pharma-Quick.Step het meeste prijzengeld heeft verdiend, namelijk 32.020 euro. Daarna volgen Orica-GreenEdge (29.610) en Cannondale (29.100). Cofidis is voorlopig laatste met ‘slechts’ 1.670 euro.

15.16 uur – nog 104,5
De voorsprong van de vluchters bedroeg op een bepaald moment meer dan vijf minuten, maar is intussen teruggelopen tot 3’48”. In het tweede wedstrijduur werd een gemiddelde van 36,5 km/u gehaald. Het gemiddelde van de eerste twee uren samen is 39,5 km/u.

15.10 uur – nog 108 km
In het klassement staan de vijf aanvallers allen op meer dan een uur van geletruidrager Christopher Froome. Geen van hen heeft ooit een rit in de Tour gewonnen. De kans is overigens niet groot dat daar vandaag verandering in komt, want een massasprint lijkt nagenoeg onvermijdelijk. Er staat onderweg enkel een kleine beklimming van vierde categorie op het menu.

15.06 uur – nog 111,5 km
Vijf renners hebben een voorsprong van ruim vier minuten op het peloton bijeengefietst. Het gaat om de Spanjaarden Oroz en Mate Mardones, de Fransen Simon en Cousin en de Nederlander Westra.

Welkom op deze liveblog over de tiende etappe in de Tour de France, een rit over 197 km van Saint-Gildas-des-Bois naar Saint-Malo in Bretagne. De finish ligt aan zee. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier