Marcel Kittel wint in chaotische eerste rit

© AFP

De Tour start in mineur na een chaotisch einde van de eerste etappe die gewonnen werd door de Duitser Marcel Kittel.

De Duitser Marcel Kittel (Argos-Shimano) heeft de openingsetappe in de honderdste editie van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven.

Na 213 kilometer tussen Porto-Vecchio en Bastia was Kittel in een massasprint sneller dan de Noor Alexander Kristoff (Katusha) en de Nederlander Danny van Poppel (Vacansoleil-DCM) en pakte zo logischerwijs ook de eerste gele leiderstrui.

Het peloton werd in de slotfase opgeschrikt door een incident aan de streep. De teambus van Orica-GreenEdge raakte immers de aankomstboog en versperde zo de aankomststreep. Pas op het allerlaatste moment kon de bus de weg vrijmaken voor het aanstormende peloton, dat nerveus richting de aankomststrook snelde. Door al die nervositeit kwam het nog tot een zware valpartij, waarbij onder meer Mark Cavendish en Peter Sagan betrokken waren.

Als gevolg van de chaos in de slotfase werden de chrono’s van alle deelnemers gelijkgesteld. De renners die over de streep kwamen in Bastia zullen dat dus officieel allemaal in dezelfde tijd gedaan hebben, zo deelde koersdirecteur Jean-François Pecheux na de aankomst mee.

De Spanjaard Juan José Lobato (Euskaltel-Euskadi) kroonde zich in de beginfase van de rit tot eerste bergkoning in deze Tour. Hij maakte deel uit van een vroege vlucht van vijf en kwam als eerste boven op de Côte de Sotta, de enige helling van de dag. Zijn medevluchters Lars Boom (Ned/Belkin), de Fransen Jérôme Cousin (Europcar) en Cyril Lemoine (Soajsun), en de Spanjaard Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM) werden op goed 39 kilometer van de eindmeet gegrepen na een vlucht van 174 kilometer.

Zondag staat de tweede etappe in deze Tour op het programma, een rit over 154 kilometer van Bastia naar Ajaccio, de tweede stad van het Franse eiland. Maandag volgt de laatste rit op Corsica. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier