Mark Cavendish heeft ritzege in Tour beet

© EPA

Mark Cavendish (HTC-Highroad) heeft de vijfde rit in de Tour de France gewonnen. In een massasprint klopte de Brit nipt Philippe Gilbert.

Mark Cavendish (HTC-Highroad) heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. In een massasprint in Cap Fréhel klopte de 26-jarige Brit nipt Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto).

Een zeer sterk sprintende Gilbert leek op weg naar een tweede ritzege in deze Tour, maar de Belgische kampioen werd op de valreep toch geklopt door Cavendish. De Spanjaard José Joaquin Rojas finishte als derde.

Voor Cavendish is het de 16e ritzege in de Tour de France in zijn carrière. De Noor Thor Hushovd (Garmin-Cervelo) behoudt de gele leiderstrui.

Valpartijen

De vijfde Tourrit, over 164,5 kilometer van Carhaix naar Cap Fréhel, werd ontsierd door enkele zware valpartijen. Onder anderen Alberto Contador, Robert Gesink, Janez Brajkovic en Tom Boonen smakten tegen de grond.

Brajkovic, de kopman van RadioShack, moest zelfs opgeven. Boonen verbeet de pijn en fietste toch nog verder, maar kwam uiteindelijk minuten na Cavendish over de streep. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier