Mark Cavendish is de eerste leider in de Tour

Mark Cavendish © Belga

De Brit bleef in de eerste rit in de Ronde van Frankrijk in een massasprint Marcel Kittel (Dui) en Peter Sagan (Slk) voor.

Mark Cavendish (Dimension Data) is de eerste leider in de 103e editie van de Tour de France. Na 188 kilometer van Mont-Saint-Michel naar Utah Beach (Sainte-Marie-du-Mont) bleef de 31-jarige Brit in een massasprint de Duitser Marcel Kittel en de Slovaak Peter Sagan voor. Edward Theuns sprintte naar de vijfde stek en mocht als beste jongere het podium op voor de witte trui.

Tweevoudig eindwinnaar Alberto Contador kwam na 107 kilometer ten val. Met schaafwonden aan rechterschouder, -elleboog en – heup kon de Spanjaard zijn weg voortzetten en snel zijn plaats in het peloton weer innemen.

27e Tourzege

Voor Cavendish is het de 27e ritzege in de Ronde van Frankrijk. In 2008 won hij vier etappes, in 2009 zes, in 2010 vijf, in 2011 vijf, in 2012 drie, in 2013 twee en vorig jaar één. Voor het eerst mag hij de gele trui aantrekken.

Dit seizoen zit Cavendish aan vier zeges. Eerder won hij etappes in de Ronde van Kroatië (2.1) en de Ronde van Californië (2.BC) en de Ronde van Qatar (2.BC). In die laatste wedstrijd stak hij ook eindwinst op zak.

Zondag start Cavendish in de gele trui aan de tweede rit, 183 kilometer van Saint-Lo naar Cherbourg-en-Cotentin. De aankomst van een voor het overige vlakke etappe is getrokken op de Côte de La Glacerie, een klimmetje van 2 kilometer met een maximaal stijgingspercentage van 14 procent. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier