Mark Cavendish wil Olympisch goud en verlaat Tour

Mark Cavendish © BELGA

Viervoudig ritwinnaar Mark Cavendish stapt uit de Ronde van Frankrijk om zich volledig klaar te stomen voor zijn medaillejacht op de Olympische Spelen in Rio.

Het Tourpeloton start woensdagochtend aan een loodzware vierdaagse in de Alpen zonder viervoudig ritwinnaar Mark Cavendish. De 31-jarige Brit voelt zich te vermoeid en wil rust met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij op de piste een gouden medaille ambieert.

“De hitte en de intensiteit van de voorbije dagen hebben er stevig op ingehakt. Doorgaan zou een vernietigend effect kunnen hebben op mijn Olympische ambities”, verklaarde Cavendish.

Op de eerste dag spurtte Cavendish als een duivel uit een doosje naarritwinst en geel. Nadien kaapte de ‘Manx Express’ nog drie ritten weg in deze Tour, waarmee hij zijn totaal aantal ritzeges op dertig bracht. Alleen Eddy Merckx doet beter met 34 overwinningen.

‘Het was geen gemakkelijke beslissing om de wedstrijd die ik zo respecteer en een team waar ik zo van hou, te verlaten. Ik zal de emotionele momenten in Parijs missen.’

Door het forfait van Cavendish – die tweede stond in het puntenklassement – staat Peter Sagan nog rianter op kop. De dichtste ‘belager’ van de Slowaakse wereldkampioen is nu Marcel Kittel, maar telt al 177 punten voorsprong achterstand. (JF)