Mark Cavendish wint spektakelrit in Tour de France

© ImageGlobe

Mark Cavendish heeft zijn tweede ritzege in de Tour de France beet. De Brit van Omega Pharma-Quick.Step was na een spectaculaire rit de snelste van een groep van 14.

Mark Cavendish heeft zijn tweede ritzege in de Tour de France beet. De Brit van Omega Pharma-Quick.Step was na een spectaculaire rit de snelste van een kopgroep van 14.

Cavendish klopte na 173 km in Tours de Slowaak Peter Sagan en de Nederlander Bauke Mollema. Voor Cavendish is het zijn 25e ritzege in de Tour de France, zijn tweede in deze 100e editie.

Spektakel

In een vlakke etappe kwam Alejandro Valverde (Movistar), tweede in de algemene stand, na 84 kilometer in de problemen door een lekke band. De Spanjaard moest al snel een minuut achterstand goedmaken op het peloton, waar Belkin en Omega Pharma-Quick.Step stevig doorreden. De hulp van zijn teruggezakte Portugese ploegmaat Alberto Rui Costa, negende in de rangschikking, mocht echter niet baten om het gat dicht te rijden. Valverde finishte uiteindelijk op bijna 10 minuten van Cavendish, en tuimelt uit de top tien van het klassement.

Ook gele trui Chris Froome (Sky) liet zich verrassen door het Saxo-Tinkoff van de Spanjaard Alberto Contador, die 25 kilometer voor het einde 11 seconden voorsprong nam op de geletruidrager. Contador pakte uiteindelijk 1:08 terug op Froome. De Brit behoudt een voorsprong van 2:28 op Mollema. Contador is derde op 2:45.

Zaterdag staat de 14e etappe op het programma, een met beklimmingen van 3e en 4e categorie bezaaide rit over 191 kilometer van Saint-Pourçain-sur-Sioule naar Lyon.

Herlees hieronder de liveblog van de 13e rit in de Tour:

17.11 uur – Mark Cavendish wint

Mark Cavendish heeft zijn tweede ritzege in deze Tour de France beet. Wat een spektakelrit!

17.10 uur – laatste km

Terpstra valt aan, maar geraakt niet weg

17.07 uur – nog 3 km

Nog minder dan vijf kilometer en het verschil tussen de kopgroep en de groep-Froome heeft de kaap van de minuut gerond: 1’03”. Cavendish en Sagan maken zich op voor een sprintduel.

17.04 uur – nog 6,5 km

Het verlies voor Froome op de groep-Contador/Mollema dikt aan tot een kleine minuut. Valverde, voor deze etappe tweede in de stand, zal straks niet eens in de top vijftien staan. Zijn groep geeft al meer dan zeven minuten prijs.

17 uur – nog 9 km

De groep met o.a. Contador, Mollema, Ten Dam, Cavendish en Sagan is begonnen aan de laatste 10 km en heeft nog steeds 42 seconden voorsprong op de groep-Sagan. Van Bennati wordt gezegd dat hij uit het kopgroepje gelost is. Cavendish en Sagan kunnen allicht dus gaan sprinten voor de ritzege.

16.55 uur – nog 13,5 km Nog eens de verschillen op een rijtje:

– Groep Contador/Mollema/Kreuziger/Ten Dam rijdt op kop

– Groep-Froome op 40″

– Groep-Valverde op 6’00”

– Groep-Bakelants/Hesjedal/Voeckler op 9’30”

16.49 uur – nog 19 km Het groepje-Froome verliest nu al een halve minuut op de kopgroep met onder anderen Contador. De groep-Valverde geeft intussen bijna vijf minuten prijs! Niemand die het verwacht had, maar deze overgangsetappe zal de top tien stevig dooreenschudden.

16.44 uur – nog 23,5 km

De eerste groep telt 14 renners: Sagan, Bodnar, Fuglsang, Contador, Bennati, Kreuziger, Roche, Rogers, Cavendish, Chavanel, Terpstra, Mollema en Ten Dam. Hun bonus op de groep-Froome bedraagt 12 seconden, op de groep-Valverde al meer dan drie minuten. Nog 23,5 km.

16.39 uur – nog 27 km

Een nieuwe scheur vooraan! Alberto Contador en vier ploegmaats van Saxo-Tinkoff rijden weg van gele trui Christopher Froome, ze pakken tien seconden. Ook Bauke Mollema en Laurens Ten Dam van Belkin en Mark Cavendish van Omega Pharma-Quick.Step zijn mee.

Voor Valverde is de schade intussen immens, zijn groepje heeft nu al 3 minuten achterstand. Ook zijn ploegmaat Rui Costa verdwijnt uit de top tien. Mollema en Ten Dam schuiven op deze manier op van respectievelijk de derde en de zesde plaats naar de tweede en de vijfde.

16.28 uur – nog 37,5 km

Over deze rit zal nog stevig nagekaart worden. Alejandro Valverde betaalt een grote prijs voor zijn lekke band, vooral doordat de mannen van Belkin (Mollema) fors doorgaan in de eerste groep. Het verschil loopt op tot 2’10”. De Movistar-kopman, nu nog tweede in de stand, dreigt uit de top tien te tuimelen.

16.25 uur – nog 40 km

De achterstand van de groep-Valverde nadert de twee minuten. Maken we in deze overgangsetappe de definitieve doodsteek voor de Tourambities van de Spanjaard mee?

16.21 uur – nog 43 km

Het verschroeiende tempo van Belkin maakt ook in de eerste groep slachtoffers. Zo wordt Richie Porte, ploegmaat van Christopher Froome bij Team Sky, gelost. De groep-Valverde moet nu al 1’40” prijsgeven. Bauke Mollema heeft de tweede plaats in het klassement in het vizier.

16.18 uur – nog 45 km

Rolland is gegrepen door de groep-Valverde, maar vooraan wordt plots weer stevig tempo gemaakt. Het verschil loopt weer op tot 1’20”. Is deze rit in een definitieve plooi gevallen?

16.14 uur – nog 50 kmDe laatste 50 kilometer van de dertiende rit in deze 100e Tour zijn aangesneden. De aankomstplaats van vandaag, Saint-Amand-Montrond, was in 2008 het decor van de slottijdrit en de felle strijd tussen Cadel Evans en Carlos Sastre om het geel. Bekijk onze video van de dag.

16.10 uur – nog 53 km

Minder dan een minuut nog (46″) is de achterstand van Valverde. In de eerste groep rijdt bolletjestrui Pierre Rolland lek. Een en ander doet vermoeden dat een samensmelting niet lang meer op zich zal laten wachten.

16.08 uur – nog 54,5

Met Nieve en Anton (beiden Euskaltel) zitten naast Costa en Valverde nog twee renners uit de top 15 van het algemeen klassement in de tweede groep. Zij slagen er nu wel in om te knabbelen aan hun achterstand: 1’10”.

16.03 uur – nog 59 km

Mark Cavendish werd alweer geklopt in de sprint. André Greipel gaat met de volle pot lopen bij de tussensprint in Saint-Aoustrille en pakt 20 punten. Peter Sagan werd derde. De achterstand van de groep Kittel/Valverde blijft nu al een tijdje stabiel: 1’26”.

15.58 uur – nog 62 km

Opvallend: Valverde heeft in groep twee het gezelschap van zijn Movistar-ploegmaats Rui Costa, Erivit, Plaza, Castroviejo en Rojas maar niet van Nairo Quintana. De Colombiaan zit in de eerste groep. Nog 1 km tot de tussensprint in Saint-Aoustrille.

15.56 uur – nog 64 km Na de platte band van Valverde hebben we nog geen renner van Team Sky, de ploeg van gele trui Christopher Froome, vooraan gezien in het eerste peloton. Het zijn Omega Pharma-Quick.Step (Cavendish, Kwiatkowski) en Belkin (Mollema) die het tempo bepalen. De groep met Kittel en Valverde geeft nu al bijna anderhalve minuut prijs. De groep met Hesjedal, Bakelants, Cunego en Voeckler verliest meer dan twee minuten.

15.51 uur – nog 68 km

Mark Cavendish zit comfortabel in het eerste peloton en kan op zoek naar zijn tweede ritzege in deze Tour. De Brit is voorlopig bezig aan slechtste Tour ooit. Na zijn zege in Marseille strandde Cav driemaal op een ereplaats, en dat is in zijn voorbije vijf deelnames nooit gebeurd. Lees meer.

15.47 uur – nog 72 km

De group Kittel/Valverde wordt gemeld op 1’10” van het eerste peloton met o.a. Froome, Mollema en Contador. De renners hebben intussen de enige helling van de dag, de côte de Crotz (vierde categorie) beklommen, en zijn nu op weg naar de tussensprint in Saint-Aoustrille.

15.41 uur – nog 76,5 km Ook de Portugees Rui Costa, negende in het algemeen klassement, laat zich uitzakken om Valverde en zijn Movistar-ploegmaats te helpen om terug te keren naar het peloton. Zij verliezen terrein op het eerste peloton en staan op het punt om ingelopen te worden door de tweede groep, waarin onder andere Marcel Kittel zit. Virtueel springt de Nederlander Bauke Mollema stilaan over Valverde naar de tweede plaats in de stand.

15.37 uur – nog 80 km

Wie verwacht had dat deze etappe opnieuw een saaie overgangsetappe zou worden, komt voorlopig bedrogen uit. Onder andere onze landgenoot Boeckmans heeft zich al nadrukkelijk getoond: eerst zat hij mee in een ontsnapping die uiteindelijk gegrepen werd, nu probeert hij weer weg te glippen uit het peloton maar slaagt daar niet in.

In dat peloton zijn de mannen van Belkin en Omega Pharma-Quick.Step niet van plan om te wachten op Valverde en zijn ploegmaats Erviti, Rojas, Plaza en Castroviejo. Zij volgen nu op 20 seconden van de eerste groep. Het tweede peloton op 55″.

15.33 uur – nog 83,5 km

Platte band voor de Spanjaard Alejandro Valverde, tweede in het algemeen klassement. Drie ploegmaats wachten op hem. Ze maakten deel uit van het eerste peloton. Bauke Mollema en Alberto Contador zouden daarvan kunnen profiteren, maar vraag is of ze dat willen.

De nieuwste tijdsverschillen: de groep met onder anderen Kittel volgt op 1’05 van het eerste peloton met alle truien in. De derde groep geeft 2’15” prijs.

15.28 uur – nog 87 km

Volgens geactualiseerde tijdsverschillen volgt de derde groep op 1’10” van het eerste peloton, dat wordt aangevoerd door de ploegen Omega Pharma-Quick.Step en Belkin.

15.17 uur – nog 97,5 km Het peloton is door waaiervorming in stukken gescheurd. Alle truien – Froome (geel), Sagan (groen), Rolland (bolletjes) en Kwiatkowski (wit) – zitten in het eerste peloton. Een tweede groep volgt, met daarin drievoudig ritwinnaar Marcel Kittel en nog enkele van zijn Argos-Shimanoploegmaats, volgt op 22 seconden. Een derde groep, met daarin namen als Bakelants, Cunego en Hesjedal, bengelt op 40 seconden. Geen grote verschillen dus.

Welkom bij deze liveblog over de dertiende etappe in de Tour de France. De renners zijn onderweg van Tours naar Saint-Amand-Montrond, een rit van 173 kilometer. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier