Mathieu van der Poel zegeviert in Leuven

© belga

Mathieu van der Poel heeft de Soudal Classics in Leuven op zijn naam geschreven. De Nederlander won solo voor Tom Meeusen en Kevin Pauwels. Sven Nys kende alweer een mindere dag en finishte pas op een twaalfde stek.

Wout Van Aert en Rob Peeters, op training in Spanje, en Klaas Vantornout waren er niet bij in Leuven waar geen klassement valt te verdedigen. Zowel beloften als eliterenners koersen er de hoofdwedstrijd en het waren de jonge renners die de wedstrijd kleurden in de beginfase.

Diether Sweek nam de beste start in Leuven, niet veel verder gevolgd door Tom Meeusen en Martin Bina. Kevin Pauwels en Sven Nys volgden enkele tellen later.

Vrij snel vormde zich een kopgroepje met vijf renners: Pauwels, Meeusen, Walsleben, van der Poel en Laurens Sweeck die zijn broer vooraan had afgelost. Intussen gaf Nys opnieuw een mindere indruk en zakte hij verder terug. In ronde drie telde hij al 38 seconden achterstand op het kopgroepje.

Het was Laurens Sweeck die halfweg koers wegreed uit het kopgroepje van vijf en vrij snel 12 seconden bonus nam. Niet voldoende, zo bleek, want een sterke Tom Meeusen haalde de belofte terug net voor het ingaan van de vijfde ronde. Het duo leek onder elkaar uit te maken wie de bloemen mee zou nemen, maar in de achtergrond reed ook het trio van der Poel, Pauwels en Walsleben een sterke wedstrijd en keerden ze terug vooraan.

Mathieu van der Poel, tot dan toe vrij onzichtbaar in de wedstrijd, profiteerde van een moment van windstilte vooraan op het asfalt en ging er vandoor in de zesde ronde. Het kloofje van vier seconden groeide snel uit tot een mooie voorsprong.

Ook al vlotte de samenwerking in de achtervolging vrij goed, toch kwam het drietal, na een valpartij werd Walsleben teruggeslagen, niet dichter op de sterke Nederlander. van der Poel won uiteindelijk met 35 seconden voorsprong op Tom Meeusen die zich in het slot nog van Kevin Pauwels wist te ontdoen.

Voor van der Poel is het zijn vijfde zege van dit seizoen na overwinningen in Gieten, de Scheldecross in Antwerpen, Sint-Niklaas en Diegem. Sven Nys, die hoopte op stelselmatige progressie na zijn off-day’s in Overijse en Essen en z’n weekje rust, kende ook in Leuven geen goede dag en finishte op 3 minuten op twaalfde plaats. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier