Mechanische doping? Van den Driessche riskeert schorsing: ‘Het was de fiets van een vriend’

© Belga

Femke Van den Driessche zegt dat ze nooit bewust bedrog heeft willen plegen op het WK veldrijden in Heusden-Zolder. Tegenover Sporza reageerde ze voor het eerst nadat in een van haar fietsen mechanische fraude werd vastgesteld. Ze rikseert minstens zes maanden schorsing.

Zaterdag omstreeks 17u liet de Internationale Wielerunie (UCI) in een mededeling weten dat er een verdachte fiets van een van de beloftedames in beslag werd genomen na een controle. Jos Smets, sportief directeur van de KBWB, bevestigde even later dat het om de fiets van de Belgische belofte Femke Van den Driessche gaat. Welke mechanische fraude Van den Driessche en/of haar entourage pleegde, is nog niet duidelijk.

Sporza-journalist Maarten Vangramberen zei in Het Journaal dat er elektrische kabels uit de fiets van Van den Driessche kwamen.

De verhalen over motortjes die worden ingebouwd in het frame van de fiets, doen al langer de ronde, maar tot dusver werd er nog nooit een aangetroffen in het professionele wielercircuit.

In een reactie aan De Standaard zegt de vader van de 19-jarige Femke Van den Driessche dat het niet gaat om een fiets van zijn dochter. “Iemand uit haar entourage, die soms met haar traint, heeft de fiets tot in de materiaalpost gebracht. Maar het was nooit de bedoeling dat zij daarop zou rijden. Die man heeft zich daar ondertussen al duizend keer voor geëxcuseerd. Femke heeft die fiets tijdens de wedstrijd ook absoluut niet gebruikt. Wij zijn fel onder de indruk van de gebeurtenissen. Femke is er helemaal onderste boven van.”

Hij begrijpt het niet: ‘Femke is al Europees en Belgisch Kampioene? Waarom zou je dit dan doen op een WK?’

In interview op Sporza en VTM Nieuws vertelt Femke Van den Driessche zelf dat ze van niets wist. “Die fiets is van een vriend van mij. Hij heeft hem na vorig seizoen van mij gekocht, het is identiek dezelfde fiets als waar ik mee rijd. Die vriend heeft het parcours verkend met mijn broer en had de fiets tegen de vrachtwagen gezet. Een van mijn mecaniciens moet gedacht hebben dat het mijn fiets was en heeft die schoongemaakt en meegenomen”, legt ze uit.

“Die jongen gaat soms trainen met mij of met mijn broers, maar ik heb nooit geweten dat er een motortje in die fiets zat. Dat heeft hij mij nooit verteld. Het is allemaal een vergissing en ik ben heel hard geschrokken. Ik voel mij heel slecht.”

De renster houdt haar onschuld staande. “Ik vind dit zo erg. Ik heb er echt niks mee te maken. De fiets waar ik mee koerste, daar zat niks in. Ik heb niks verkeerds gedaan. Als ik al zo’n fiets zou gebruiken, dan had ik wel een constanter seizoen gehad.”

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Van den Driessche mag zich nu aan een schorsing en een boete verwachten. “De UCI heeft ons verteld dat ze de zaak zullen onderzoeken en dat we moeten afwachten. Fietsen? Momenteel heb ik geen zin om te crossen.”

Belgische belofte riskeert zes maanden schorsing

Brian Cookson, voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI), gaf zondagochtend in Heusden-Zolder meer tekst en uitleg over de mechanische fraude in het kamp van Femke Van den Driessche. De Belgische belofte riskeert een schorsing van minimum zes maanden en een stevige boete.

“De regels voor straffen op technologische fraude zijn heel duidelijk”, vertelde Cookson op een druk bijgewoond persmoment. “Het betreft een schorsing van minimum zes maanden, zonder maximumlimiet. Maar uitspraken kan ik daar nog niet over doen. Het dossier is nu in handen van de Disciplinaire Commissie en ik zal dan ook geen verdere details prijsgeven. Ook over de aard van het motortje kan ik nu niets zeggen. Of haar ploeg of de Belgische federatie gestraft kan worden? Daar kan ik eveneens geen antwoord op geven.”

Naast een sportieve straf hangt er ook een financiële straf boven het hoofd van Van den Driessche en haar team Kleur Op Maat-NoDrugs. Volgens het UCI-reglement, dat op 30 januari 2015 nog werd aangepast, staat er op technologische fraude een boete tussen 18.000 euro en 180.000 euro (20.000 en 200.000 Zwitserse frank) voor de renner of renster in kwestie. Voor het team, dat eveneens voor minimum zes maanden geschorst kan worden, kan die boete zelfs oplopen van 90.000 euro tot 900.000 euro (100.000 tot 1 miljoen Zwitserse frank).

Cookson benadrukt dat er van enige vooringenomenheid in het geval Van den Driessche geen sprake was. “We hebben zaterdag in alle categorieën verschillende fietsen gecontroleerd. Met nieuwe technologie. We horen al langer verhalen over dergelijke fraude. Of we nu moeten concluderen dat het probleem wijdverspreid is, weet ik niet. Onze sport heeft alleen baat bij de waarheid en we zullen dan ook blijven controleren en blijven strijden tegen doping.”

Bondscoach in tranen

Hoewel er gisteravond nog veel onduidelijk was waren er wel al tal van reacties op het voorval.

Rudy De Bie reageerde in tranen bij VTM Nieuws: ‘Dit is schandalig.’

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Sven Nys: ‘Jammer voor de sport’

Hoe werkt mechanische doping?

De technieken om mechanische doping in een fiets te installeren, zijn niet nieuw. In deze oude Koppen-reportage wordt uitgelegd hoe zo’n motortje op de trapas werkt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier