Meest gesloten Omloop Het Nieuwsblad in 26 jaar (maar dat wil niet per se iets zeggen)

De Deen Michael Valgren Andersen won de Omloop Het Nieuwsblad 2018 © BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sinds 1992 is het geleden dat er in de Omloop Het Volk/Nieuwsblad zo’n grote groep renners zo dicht op elkaar finishte.

Was het de koude en de snijdende tegenwind die de renners het initiatief ontnam om na een eerste aanval vol door te koersen? Of lag het aan het nieuwe parcours, waarbij de Muur en de Bosberg veel coureurs afschrikten die nooit de oude Ronde van Vlaanderenfinale hadden gereden? En zo te weinig ijkpunten hadden om zich op te oriënteren? Of is die finale, in een koers van 196 kilometer, gewoon niet zwaar genoeg?

Feit is dat er zelden zo’n grote groep renners in de Omloop zo dicht op elkaar is geëindigd als vorige zaterdag: liefst 56 stuks binnen de 12 seconden na de solerende Michael Valgren Andersen.

Zo finishte topfavoriet Greg Van Avermaet, die met de kopgroep in extremis werd bijgehaald door het achtervolgende peloton, pas als 50e. De eerste maal sinds 2011 dat hij in de Omloop buiten de top zes viel.

Johan Capiot

De laatste keer dat er meer renners in de Omloop binnen de 30 seconden over de streep bolden, dateert al van 26 jaar (!) geleden. In 1992 won Johan Capiot een sprint van 43 coureurs, 49 anderen volgden binnen de halve minuut, en in totaal zelfs 110 binnen de 60 seconden. Vergelijken is evenwel moeilijk, gezien het totaal nieuwe parcours van de Omloop. Capiot won in 1992 toen de eindstreep nog in Gent lag. Van 1996 tot 2007 verhuisde de finish naar Lokeren. En van 2008 tot 2017 weer naar (het centrum van) Gent.

In die tien edities van de Omloop Het Nieuwsblad, tussen 2008 en 2017, finishten gemiddeld 7, 13 en 22 renners binnen respectievelijk 15, 30 en 60 seconden. In de nieuwe editie, met aankomst in Meerbeke, dus 56 binnen de halve minuut, en 58 binnen de minuut.

Wind vol in de rug

Eenmalig? Door de weersomstandigheden, met de gure tegenwind? Of zien we volgend jaar hetzelfde fenomeen als in de Ronde van Vlaanderen?

Toen in 2012 de aankomst van Vlaanderens Mooiste verschoof van Meerbeke naar Oudenaarde, arriveerden er na een zeer passieve wedstrijd 48 renners binnen de 60 seconden van winnaar Tom Boonen. Dat was sinds de eeuwwisseling, op het oude parcours met de Muur/Bosberg, niet meer voorgevallen.

Het jaar erna, in 2013, een totaal ander beeld: in Oudenaarde fietsten er amper 23 renners binnen de twéé minuten over de eindstreep, na de oppermachtige Fabian Cancellara, die won met 1’27” voorsprong. En in de vier volgende edities van de Ronde kwamen ook gemiddeld slechts 4 en 13 renners binnen de respectievelijk 30 en 60 seconden aan. En bleek het duo Oude Kwaremont/Paterberg in de finale wél het kaf van het koren te scheiden.

Te vroeg dus om nu conclusies te trekken uit de grote groep van 53 die in de Omloop Het Nieuwsblad zaterdag om de vierde plaats sprintte. Als volgend jaar de wind vol in de rug staat richting Meerbeke, blijft evengoed een groep voorop die al op de Berendries wegrijdt.

Dan heeft Tim Wellens misschien meer kans op slagen. En zal ook Greg Van Avermaet minder gefrustreerd over de finish bollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier