Minder WK-tickets voor België?

Tom Boonen © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Slecht nieuws voor de Belgische landenranking in de WorldTour, want voor de Giro was ons land afgegleden naar de achtste plaats met 376 punten. Bondscoach Carlo Bomans maakt zichstilaan ongerust, want een land dat op 15 augustus buiten de top tien in het landenklassement valt, krijgt slechts zes in plaats van negen WK-tickets.

“Ik moet dringend WorldTourpunten verzamelen. Anders haal ik me veel stress van de ploeg op de hals.” Aldus sprak Philippe Gilbert voor de Giro, toen hij door valpartijen in het voorjaar slechts drie puntjes totaliseerde.

Na twee weken koersen in de Laars staat de teller door een derde plaats in de derde rit en winst in de twaalfde etappe (goed voor 4 en 16 punten) op 23. Zijn missie is daarmee geslaagd, al is de Waal wel de enige Belg die tot dusver WordTourpunten verzameld heeft. Tom Boonen kon de blanco score waarmee hij aan de Giro begon niet aandikken. En ook Maxime Monfort en Jurgen Van den Broeck eindigden, ondanks al enkele goeie prestaties, nog niet in de top vijf van een rit – de enige plaatsen die punten opleveren.

Slecht nieuws voor de Belgische landenranking in de WorldTour, want voor de Giro was ons land afgegleden naar de achtste plaats met 376 punten. Weliswaar slechts drie minder dan Italië en evenveel als Groot-Brittannië, en met vrij grote voorsprong op Duitsland (9e, 248), Noorwegen (10e, 237) en Polen (11e, 228).

WK-deadline

Toch maakt bondscoach Carlo Bomans zich stilaan ongerust, want een land dat op 15 augustus buiten de top tien in het landenklassement valt, krijgt slechts zes in plaats van negen WK-tickets. Zoals ook alleen de top vijf, weliswaar op het einde van het seizoen, recht geeft op vijf rugnummers voor de olympische wegrit in 2016. Volgens de stand voor de Giro zal Bomans in Rio tevreden moeten zijn met vier startbewijzen, al is het seizoen nog lang.

Jurgen Van den Broeck
Jurgen Van den Broeck© Belga Image

Meer precair wordt de WK-deadline. Achtste is voorlopig een veilige plaats, maar tot 15 augustus staan, naast de Giro, nog de Dauphiné, Ronde van Zwitserland, Tour, Clasíca San Sebastian en de Ronde van Polen op de WorldTourkalender. Op één na allemaal rittenkoersen, waar België weinig ijzers in het vuur heeft, zeker voor het eindklassement. Net daar zijn echter de meeste punten te verdienen, en dus dreigt de vaderlandse oogst tot en met half augustus mager uit te vallen.

Zelfs als Jurgen Van den Broeck en Maxime Monfort nog negende en tiende zouden worden in de eindstand van de Giro (goed voor 44 en 38 punten), dan zou dat niet volstaan om in de huidige Belgische top vijf van het individuele WorldTourklassement plaats te vatten: Greg Van Avermaet (178 punten), Sep Vanmarcke (52), Tiesj Benoot (50), Jens Debusschere en Jürgen Roelandts (beiden 48). En alleen de punten van die vijf renners tellen mee voor de landenranking.

Ook Gilberts score (23) wordt dus voorlopig niet meegeteld, ook niet als hij in de Tour nog een rit zou winnen (goed voor 20 punten). Hetzelfde geldt voor de nieuwe, grote Belgische ‘hoop’ Tim Wellens, die nu 8 punten telt.

Minder WK-tickets voor België?
© Belga

In de Tour wordt het vooral hopen op (een kleine kans op) ritsucces van Van Avermaet en Vanmarcke. Voor Debusschere en Roelandts wordt dat al moeilijker, aangezien zijn hoofdzakelijk voor André Greipel zullen rijden. Op Benoot moeten we niet rekenen, want die rijdt als neoprof logischerwijs geen Tour. En hij is ook geen klimmer of sprinter om in andere WT-koersen veel punten te rapen.

Slechts zes WK-tickets voor België (of zeven, als kleine landen in de top tien, zoals Noorwegen, aan niet genoeg renners raken) is dus geen onrealistisch scenario.

De nummers zes en zeven van de landenranking voorbijsteken lijkt sowieso al uitgesloten: Italië (al zes etappezeges en Aru op weg naar het podium in de Giro, plus Nibali in de Tour) en Groot-Brittannië (Froome en Cavendish in de Tour) zullen immers veel punten scoren. En van achteren uit dreigen vooral Duitsland (weliswaar geen klassementsrenners, maar met Degenkolb, Martin, Greipel en eventueel Kittel) en Polen (Kwiatkowski en Majka).

De plaatsjes voor het WK in Richmond, op nota bene een typisch Belgisch parcours met zelfs een kasseihelling, zouden dus weleens heel duur kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier