‘Moeilijker je te doperen voor grote ronde dan voor eendagskoers’

© Getty Images

David Walsh, de journalist die Lance Armstrong ontmaskerde, komt met een nieuw, persoonlijk boek over zijn jarenlange jacht op de Amerikaanse wielrenner.

David Walsh, de journalist die Lance Armstrong ontmaskerde, komt met een nieuw, persoonlijk boek over zijn jarenlange jacht op de Amerikaanse wielrenner. Knack interviewde hem uitgebreid over de zware strijd met de mythe-Armstrong, maar sprak ook over Walsh’ nieuwe baan als ‘embedded journalist’ bij Team Sky, de ploeg van de Britse Tourwinnaar Bradley Wiggins.

Door de dopingjager van Lance Armstrong binnen te laten, wil Team Sky bewijzen dat het wel zuiver koerst. Walsh: Een gevaarlijke opdracht, want ik zet inderdaad mijn reputatie op het spel.

Bradley Wiggins was al 28 toen hij voor de eerst schitterde in de Tour. Is dat niet verdacht oud?

Walsh: Zijn verklaring is dat hij zich toen pas op het wegwielrennen heeft toegelegd, na een zeer succesvolle carrière op de baan. Pas na de Olympische Spelen van Peking is hij zijn gewicht gaan afbouwen, om zo een goeie klimmer te worden.

Dat doet denken aan de kankerreconversie van Lance Armstrong.

Walsh: Dat is waar. U hebt alle recht om te twijfelen, maar ik heb tot nu toe niets verdachts gezien of gehoord, en ik doe nochtans goed mijn best. Ik ben zeker niet rekkelijker omdat het toevallig Britten zijn. Mocht ik ergens op stoten, dan schrijf ik morgen net zo graag B.W. Confidentiel: Les Secrets de Bradley Wiggins (naar analogie met zijn boek over Armstrong, nvdr.).

Sky domineert de rittenkoersen, maar mijn inschatting is dat het tegenwoordig veel moeilijker is om je te doperen voor een grote ronde dan voor een eendagskoers.

Dat gaat in tegen de wielerlogica. Grote rondes zijn veel zwaarder.

Walsh: Ja, maar je moet er vooral voor zorgen dat je op de dag van de wedstrijd clean bent, want het systeem van tests buiten competitie is lang niet waterdicht. In een grote ronde moet je in principe tijdens de koers verder doperen, en dat is nu toch wel lastig geworden, vermoed ik.

Sky valt in die koersen momenteel niet te kloppen, maar het terrein ligt ook wel braak. Alberto Contador is niet meer zo sterk als een paar seizoenen geleden, en Andy Schleck haalt bijlange na zijn vroegere niveau niet meer. Wie blijft er dan nog over? Vincenzo Nibali is een goeie klimmer, maar erg beperkt in het tijdrijden. Er rijdt met andere woorden geen Fabian Cancellara tussen, geen type waarvan je denkt: wat is me dát?

Hoor ik u nu Cancellara beschuldigen?

Walsh: Dat is te sterk uitgedrukt, maar ik heb over hem wel dingen gehoord die me zeer bezorgd maken. Van de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix heb ik in ieder geval niet genoten. Ik kan niet van koers genieten wanneer ik denk dat ze me zitten te bedriegen. (JVB)

Het volledige interview met David Walsh vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier