Museeuw: “Wist onmiddellijk dat het ernstig was”

© Belga

De wielerwereld is diep geschokt door het overlijden van Wouter Weylandt (26). Een overzicht van enkele reacties.

Brian Nygaard, algemeen manager bij Team Leopard-Trek:

“Het team blijft achter in shock en wil zijn diepste medeleven en gedachten van troost overmaken aan de familie en vrienden van Wouter. Dit is een moeilijke dag voor het wielrennen en onze ploeg. We moeten allemaal steun en kracht zoeken bij mensen die ons lief zijn.”

Voormalig wielrenner Johan Museeuw:

“Toen ik Wouter Weylandt zag vallen in de Giro, wist ik onmiddellijk dat het ernstig was. De gelijkenis met Fabio Casartelli (die in 1995 om het leven kwam in de Ronde van Frankrijk, nvdr.) was te treffend.” Ook Museeuw was betrokken bij die valpartij.

“Een dergelijke afdaling verloopt aan een erg hoog tempo. De bescherming die de renners dragen is in dat geval niet altijd voldoende om zware verwondingen te vermijden.”

Voorzitter Tom Van Damme van de Belgische Wielrijdersbond:

“In de eerste plaats gaan mijn gedachten uit naar zijn familie. Ik wens hen veel sterkte in deze moeilijke tijden. Voor de rest schieten woorden mij echt te kort.”

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is “diep onder de indruk” van het overlijden van Weylandt. Hij betuigt zijn innige medeleven aan de familie en vrienden en wenst hen alle sterkte toe. “Hier zijn geen woorden voor”, aldus Muyters bij monde van zijn woordvoerder.

Internationale Wielerunie UCI:“Namens de hele wielerfamilie wenst voorzitter Pat McQuaid zijn diepste medeleven te betuigen aan de familie, vrienden en ploegmaats van Weylandt, net als aan zijn collega’s in de Giro. Zij zullen hun verdriet moeten overwinnen om de wedstrijd te kunnen verderzetten.”

Wielercommentator en voormalig bondscoach José De Cauwer:

“We staan weer met beide voeten op de grond. Na de meeste valpartijen staan de renners gewoon weer op, maar vandaag zien we dat het ook anders kan. Sommige zaken zijn niet te vermijden in het leven. Een valpartij is altijd mogelijk, ook op een rechte weg.”

Jef Van den Bosch, de manager van Weylandt, vraagt aan de pers om de familie niet te contacteren. “De familie van Wouter is te aangeslagen om te reageren,” liet hij weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier