Naam Michael Boogerd duikt op in dopingdossier

© Belga

De Nederlandse dopingautoriteit voegt nieuwe informatie van de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner toe aan het eigen onderzoek naar de zogeheten ‘Weense dopingzaak’.

Dat zei directeur Herman Ram. Hij doelt op een proces-verbaal van de Oostenrijkse politie uit 2009, waarin de voormalig wielermanager specifiek de namen van de Nederlanders Michael Boogerd en Thomas Dekker noemt als klanten bij wie hij verboden bloedtransfusies uitvoerde. NRC publiceerde de weergave van het ‘informele’ verhoor.

Nieuwe informatie

“Strafrechtelijk is het onderzoek afgerond en Matschiner is bestraft, maar tuchtrechtelijk is dit dossier nog niet gesloten. Keer op keer komt nieuwe informatie binnen en sinds de onthullingen in de zaak-Armstrong hoef ik er niet echt aan te sleuren”, zegt Ram.

Ram doet inhoudelijk geen mededelingen over het onderzoek. “We nemen informatie nooit blindelings over en bekijken altijd of het voldoende stevig is als bewijs. Op dit moment is er in ieder geval nog geen aangifte in de maak.”

Matschiner heeft de namen van de twee Nederlanders wel vaker genoemd in de dopingzaak, maar niet eerder met deze gedetailleerde informatie. Hij voerde volgens NRC kort na zijn aanhouding in maart 2009 een informeel gesprek met twee rechercheurs. “Eenmaal werd ook Dekker Thomas, twee keer werd Michael Boogerd met het apparaat in Steyrermühl behandeld. Bij Boogerd werd het bloed niet ingevroren, maar direct door hem meegenomen”, luidt de tekst in het verbaal.

Dekker en Boogerd ontkennen

In de officiële verhoren zijn Dekker en Boogerd niet genoemd door Matschiner. De twee hebben hun betrokkenheid altijd ontkend. Wel zijn ze in 2009 naar Wenen afgereisd om op verzoek van de Oostenrijkse justitie een getuigenis af te leggen. Dekker werd later dat jaar wel betrapt op dopinggebruik en moest een schorsing van twee jaar uitzitten.

Boogerd zelf heeft altijd ontkend dat hij iets met de dopingzaak te maken had en herhaalde dat ook dinsdag. “Ik zie dit als oude koe”, zei de Hagenaar tegen het ANP. “Ik snap ook niet waar dit nu ineens vandaan komt. Matschiner heeft de verklaring in het proces-verbaal ook niet ondertekend. Ik ben als getuige gehoord en toen heb ik er ook nooit iets over gehoord. Zover ik weet hebben ze deze zaak in Oostenrijk ook afgerond. Ik word er zo langzamerhand ook wel een beetje gek van dat ze maar naar iets blijven zoeken.” (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier