Nibali stapt uit tour met ruggenwervelbreuk, ook Greipel, Gaviria en Groenwegen stoppen

Vincenzo Nibali kwam donderdag tijdens de beklimming van de Alpe d'Huez © AFP

Woensdag eindigden Cavendish en Kittel al buiten tijd.

Vincenzo Nibali verschijnt vrijdag niet aan de start van de dertiende etappe in de Ronde van Frankrijk. De Italiaanse renner van Bahrein Merida liep donderdag bij een val in de twaalfde rit naar Alpe d’Huez een wervelbreuk op en gooit de handdoek, zo bevestigde Nibali donderdagavond zelf via zijn Twitteraccount.

Nibali kwam donderdag op vier kilometer van de meet ten val in de groep der favorieten. Naar eigen zeggen lag een contact met een motor aan de basis van de crash. De Tourwinnaar van 2014 verbeet de pijn en beëindigde de twaalfde etappe met een zevende plaats in de uitslag op amper 13 seconden van dagwinnaar Geraint Thomas.

Na de aankomst vreesde zijn team Bahrein Merida voor een breuk in de ruggenwervel. De ‘Haai van Messina’ werd voor extra controles per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis van Grenoble. Scans bevestigden de wervelbreuk. De 33-jarige Nibali stond in het algemene klassement op de vierde plaats op 2:37 van leider Geraint Thomas.

Ook veel sprinters stappen af

De Belgische wielerploeg Lotto Soudal houdt nog vier renners over in de Tour de France, nadat donderdag ook de Duitse sprintbom André Greipel en zijn landgenoot Marcel Sieberg van de fiets stapten in de twaalfde rit van Bourg-Saint-Maurice naar Alpe d’Huez. Eerder moesten ook Tiesj Benoot en Jens Keukeleire al opgeven.

Naast Greipel gaf ook Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), winnaar van de eerste en vierde rit, er donderdag de brui aan. Daarmee verliest de Franse rittenkoers op twee dagen tijd vijf topsprinters. Donderdag stapte immers ook Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), eveneens tweevoudig ritwinnaar deze Tour, al af, en woensdag eindigden Mark Cavendish (Team Dimension Data) en Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) buiten tijd.

Voor Greipel is het de eerste opgave in acht Tourdeelnames. Hij won al elf ritten.

Opgaves

Ook Rick Zabel (Katusha-Alpecin) stapte op weg naar Alpe d’Huez in de volgwagen. De zoon van de Duitse sprintlegende eindigde woensdag buiten tijd, maar hij werd opgevist door de jury en mocht donderdag alsnog starten.

Eerder op de dag gaf Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) op. Rigoberto Uran (Education First-Drapac) ging niet van start.

Dat brengt het totaal op 21 opgaves. Er zijn dus nog 155 renners in koers.