Nieuwe mijlpaal voor Nys

© IMAGEGLOBE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Begin januari is een nieuwe mijlpaal in de carrière van Sven Nys. Voor het eerst sinds zijn profdebuut in 1998 zal hij niet op een Colnagofiets rijden.

De primeur is weggelegd voor de Grote Prijs te Baal, die Nys al twaalf keer won, op 1 januari 2014. Nys heeft immers een contract afgesloten met de Amerikaanse fietsenfabrikant Trek, dat ook de gelijknamige WorldTourploeg op de weg sponsort, met onder meer Fabian Cancellara als kopman.

Nog meer dan een ankerpunt in de loopbaan van de 37-jarige Balenaar kan dit een keerpunt worden in de mondialisering van het veldrijden. Dat een gigant als Trek voor het eerst op de cyclocross focust, betekent dat het een grote toekomst voor de crossfiets ziet, zeker op de thuismarkt in de VS, waar de sport de laatste jaren aan het boomen is. In de States is het veldrijden, meer dan bij ons, een echte doe-sport, want voor elke profrace rijden ook honderden amateurs hun wedstrijd op hetzelfde parcours. Voor al die Amerikaanse cyclocrossliefhebbers is Sven Nys een icoon, nog meer sinds hij in Louisville voor de tweede maal wereldkampioen werd.

Uithangbord

Niet onlogisch dus dat Trek er véél voor over had om hem als uithangbord te kunnen uitspelen. De fietsenfabrikant deed de jongste maanden ook een beroep op de expertise en ervaring van Nys voor de ontwikkeling van zijn nieuwe, naar het schijnt revolutionaire, crossfiets.

Een Amerikaanse mecanicien van Trek stak zelfs al de plas over om de nieuwe fietsen met Nys’ persoonlijke mecaniciens in elkaar te steken en uitleg te geven over de filosofie erachter. Trek stond sinds afgelopen zomer in nauw contact met Nys en zijn entourage om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Hoe de nieuwe crossfiets er zal uitzien, wordt pas duidelijk op 1 januari wanneer Trek hem officieel zal voorstellen op een persconferentie voor de cross in Baal. Het staat nu wel al vast dat Nys begin volgend seizoen enkele crossen in de VS zal afwerken, onder meer in Las Vegas en in Winconsin, de thuisbasis van Trek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier