Nieuwe opdoffer voor Wereldbeker veldrijden: ook Zonhoven doet dit jaar niet mee

© Belga Image

De Kuilcross van Zonhoven, die voorzien was op zondag 13 december, gaat dit jaar niet door. Dat bevestigden organisator Golazo en de gemeente Zonhoven donderdag.

De kost voor het organiseren van de Kuilcross in Zonhoven zou met het Wereldbekerstatuut dit jaar beduidend hoger zijn dan anders. ‘Die hogere kostprijs is onder andere gerelateerd aan de licentiekosten om het Wereldbekerstatuut toegewezen te krijgen en aan het hogere prijzengeld. Dat is geen probleem als je hier weer een volle kuil hebt zoals normaal het geval is’, zegt Christophe Impens van organisator Golazo.

‘Maar zonder de inkomsten uit ticketverkoop, publiekscatering en VIP-arrangementen (omwille van de coronacrisis, red.), is dat plots een heel ander verhaal. Dat kan je eigenlijk alleen maar compenseren als bijvoorbeeld de lokale overheid dat gat kan toerijden. We hebben daar goede gesprekken over gehad met de Gemeente Zonhoven en naar oplossingen gezocht, maar ook voor de gemeente zou die inspanning te groot geweest zijn. Waar we overigens alle begrip voor hebben.’

‘We kijken nu al vooruit naar volgend jaar, want de kuil van Zonhoven hoort thuis in de cross’, vervolgde Impens. ‘Het goede nieuws voor de crossfans en de renners is dat we wel kunnen bevestigen dat alle andere crossen waar Golazo voor instaat (in totaal nog 15 deze winter, red.) zullen gereden worden. Ook als dat tot het einde van het seizoen allemaal achter gesloten deuren moet, waar we nu wel echt rekening mee houden.’

Eerder sneuvelden ook al de Wereldbekercrossen in Diegem (27 december), Koksijde (22 november), het Franse Besançon (29 november) en Villars (17 januari) en het Nederlandse Hoogerheide (24 januari) op de aangepaste kalender met elf manches die deze zomer werd bekendgemaakt. Er blijven dus nog slechts vijf races over. De oorspronkelijke kalender van eind januari telde veertien wedstrijden, maar daarvan vielen eerder de manches in het Amerikaanse Waterloo, het Ierse Dublin en de Scheldecross in Antwerpen af.