Nooit langer wachten op zege van Tom Boonen en Philippe Gilbert

© ImageGlobe
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sinds 2002, het debuutjaar van Tom Boonen bij de profs, hebben hij én Philippe Gilbert, die in 2003 de stap naar de elite zette, samen nooit langer moeten wachten op een officiële UCI-zege als dit seizoen.

De Belgische profrenners stellen dit seizoen op internationaal vlak weinig voor. Voor de Tour behaalden alleen Gianni Meersman en Thomas De Gendt een zege in de World Tour, wat resulteerde in een magere negende plaats in de landenranking (van 16 juni). Ondanks de ritzege van Jan Bakelants en gezien de opgave van Jurgen Van den Broeck, en het wegvallen van het grote puntenaantal dat hij met een toptienplaats had behaald, is het weinig waarschijnlijk dat ons land na de Tour zal opschuiven in die ranking. Mogelijk verliest België zelfs drie WK-tickets als het op 15 augustus uit de top tien van het landenklassement valt.

Tekenend voor die lage positie is het slechte seizoen van koninginnenstukken Philippe Gilbert en Tom Boonen. De door blessureleed geplaagde Kempenaar won op 1 juni wel de Heiste Pijl (een kermiskoers) en de wereldkampioen was op 3 februari de ‘beste’ in een criterium in Aix-en-Provence, maar beiden konden nog geen UCI-wedstrijd op hun naam schrijven. Sinds 2002, toen Boonen debuteerde bij de profs, hebben hij én Gilbert, die in 2003 eliterenner werd, samen nooit langer dan 12 juli moeten wachten op een overwinning.

Boonen behaalde in zijn maidenseizoen bij de grote jongens één zege: op 11 juli won hij de tweede rit van de UNIQA Classic. Het jaar erna, 2003, veroverde hij op 23 mei zijn eerste overwinning met de derde rit van de Ronde van België. In alle daaropvolgende seizoenen stak de ex-wereldkampioen telkens al in januari of februari de eerste keer de handen in de lucht.

Philippe Gilbert moest in tien profseizoenen al twee keer wachten op een eerste seizoenszege tot eind augustus (2007, rit Tour du Limousin en 2012, rit Vuelta) een één keer tot begin september (debuutjaar 2003, rit Ronde van de Toekomst).

Het ziet ernaar uit dat de wereldkampioen weer minstens tot augustus geduld zal moeten oefenen. De geaccidenteerde, heuvelachtige Tourritten waarin de BMC-renner mogelijk nog kan winnen zijn immers dun gezaaid: alleen zaterdag in Lyon en volgende dinsdag in Gap, en bovendien zal hij dan allicht telkens moeten afrekenen met de (veel) betere Peter Sagan. Tenzij Gilbert, die in zijn wonderjaar 2011 liefst 18 keer won, wegraakt in een ontsnapping zonder de Slowaak. Dat wordt echter geen sinecure.

Boonen, in 2012 nog goed voor 13 overwinningen, krijgt zijn eerstvolgende zegekans pas in de Tour de Wallonie, die volgende zaterdag (20 juli) start. Tot dan zullen we dus allicht moeten wachten op de eerste overwinning van het Belgische koningskoppel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier