NOS zendt unieke Tourfilm uit (video)

© /
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Nederlandse openbare omroep haalde een verloren gewaande documentaire over de Tour de France van 1953 vanonder het stof. De oudste sportfilm ooit in Nederland gemaakt.

In 1953 beleefde het Nederlandse wielrennen een onwaarschijnlijke zomer. Dat had veel te maken met de exploten van de Nederlandse wielerploeg tijdens de Tour de France, waarin ze vijf etappes won (Gerrit Voorting, Jan Nolten, Wim van Est en tweemaal Wout Wagtmans) en ook het ploegenklassement op de naam schreef. Het gevolg was dat de allereerste Tourstart buiten Frankrijk een jaar later in Nederland terecht kwam.

Dat werd allemaal op 35mm-film vastgelegd en enkele dagen na het einde van de Tour de France al op groot scherm getoond in de Nederlandse bioscopen. De bevolking trok en masse de cinamezalen in om de zwart-witbeelden te bekijken. ‘Een film vol sfeer en vol echte filmdetails, die de toeschouwer meesleept en die hem laat zien wat een Tour de France nu eigenlijk is’, zo schreef journalist Jan Liber in ‘Het Vrije Volk’.

Jarenlang werd gedacht dat alle kopieën van de film verloren waren gegaan. Tot nu. De NOS kon de beelden weer bemachtigen en zendt ze uit op donderdag 2 juli om 23u op NPO 2 (het vroegere Ned 2, dus gewoon op de kabel) tijdens een extra uitzending van Andere Tijden Sport.

De Ronde van Frankrijk editie 2015 gaat zaterdag 4 juli van start in Utrecht.

Enkele beelden van een Franse documentaire uit 1953:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

En enkele beelden op 16mm in kleur:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier