Onze kenners voorspellen: wie worden de winnaars van de Tour?

Eddy Merckx bij Egan Bernal © belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wie verovert de gele trui? Wie pakt de meeste ritzeges? Wie wordt de grootste verrassing? De medewerkers van Sport/Wielermagazine beantwoorden die drie en nog negen andere vragen, met logische en meer verrassende namen.

Jonas Creteur

1) Gele trui: Egan Bernal, zelfs Eddy Merckx die hem de hand schudde na zijn zege in Parijs-Nice (zie foto), voorspelde het toen al. De Colombiaan is de beste tijdrijder van de klimmers, met bovendien de beste ploeg, inclusief titelverdediger Geraint Thomas, achter zich. Evenwichtig genoeg om niet te bezwijken onder de druk. Gevaarlijkste concurrent: Adam Yates.

2) Groene trui: Peter Sagan. Omdat hij Peter Sagan is. En veel beter zal zijn dan in het voorjaar.

3) Bolletjestrui: Warren Barguil. Heel Frankrijk huilde mee toen de chouchou na anderhalf jaar ellende zondag eindelijk weer bovendreef, met een nationale titel. De voorbode van een resem aanvallen in de Tourcols, en net als in 2017, goed voor de bolletjestrui. Is een betere klimmer dan de vorige winnaar, Julian Alaphilippe, en zal ook ruimte krijgen van de klassementsrenners – verwacht hem al in de Vogezen. Kan door zijn aanvalslust ook profiteren van de dubbele punten op tweeduizendmetercols als de Izoard en de Iseran, niet aan de finish, maar onderweg.

4) Witte trui: logischerwijs, samen met het geel, Egan Bernal, op Jasper Philipsen na de jongste van het peloton (pas 22). Kan/zal nog tot 2022 (!) die witte trui winnen.

5) Ploegenklassement: Astana, een zeer homogeen en sterk geheel achter kopman Jakob Fuglsang, met veel aanvallende renners die ook in de overgangsetappes tijd zullen nemen. Niet het eindklassement telt immers maar tijden van de top drie beste renners per etappe.

6) Eerste gele trui en ritwinnaar in Brussel: Dylan Groenewegen is topfavoriet, maar we gaan voor Caleb Ewan, als lichtgewicht in het voordeel op de hellende aankomststrook aan het Koninklijk Paleis. Versloeg de Nederlander ook in de ZLM Tour, na weliswaar twee nederlagen.

7) Renner met de meeste ritzeges: Dylan Groenewegen, op de vlakkere finishes bijna onklopbaar, bovendien beschikkend over een trein (Van Aert-kersvers Noors kampioen Amund Grøndahl Jansen-Mike Teunissen) die niet moet onderdoen voor die van Deceuninck-Quick.Step. 8) Ploeg met de meeste ritzeges: Deceuninck-Quick.Step, met winst in de ploegentijdrit, twee etappes voor Julian Alaphilippe en nog eentje voor Elia Viviani, die Groenewegen toch een keer zal kloppen.

9) Meest verrassende ritwinnaar: Patrick Bevin. Bij CCC mikken ze vol op ritwinst, met naast Greg Van Avermaet de Nieuw-Zeelander als grootste troef. Heeft een sprint (versloeg dit jaar al Caleb Ewan en Peter Sagan in de Tour Down Under), kan bergop een eind mee, en heeft een zeer stevige tijdrit in de benen (vijfde in de Ronde van Zwitserland, waar hij ook in andere etappes uitstekend op dreef was). Een kandidaat voor een van de tussenetappes.

10) Meest verrassende klassementsrenner in de top 10: Crashkoning Richie Porte, die na twee opgaves op rij eindelijk zonder valpartijen nog eens Parijs zal halen, als zesde.

11) Grootste ontgoocheling: de zogenaamde open Tour die weer gedomineerd zal worden door Team INEOS.

12) Belg van de Tour: Wout van Aert, na de tijdrit in de Dauphiné nu ook de snelste in de tijdrit in Pau, net voor wereldkampioen Rohan Dennis. Hij wordt zo de eerste Belg die een tijdrit wint in de Tour sinds Eric Vanderaerden in 1985. Coach Mathieu Heijboer gaf al aan dat Jumbo-Visma er in die etappe alles aan zal doen om de Kempenaar zo goed mogelijk te ondersteunen. En dat Van Aert er voluit mag gaan (en zich de dagen ervoor dus ook mag sparen).

Onze kenners voorspellen: wie worden de winnaars van de Tour?

Jef Van Baelen

1) Gele trui: Egan Bernal is ondertussen ieders favoriet. In Geraint Thomas geloof ik niet, die heeft dit jaar amper gekoerst. Adam Yates lijkt Bernals gevaarlijkste concurrent. De mensen van de redactie kunnen getuigen dat ik een vroege believer ben in Jakob Fuglsang, maar als die op zijn 34e plots geel pakt, dan zullen daar vraagtekens bij worden gezet. Niet iedereen vertrouwt zijn team Astana.

2) Groene trui: Om groen wordt pas gestreden als Peter Sagan uitvalt. Er gaat weer weinig aan te doen zijn. Ik kan me een scenario indenken dat… (tromgeroffel)… Alaphilippe dicht eindigt, maar omdat Viviani mee rijdt bij Deceuninck-Quick.Step wordt dat onwaarschijnlijk. De echte sprinters zien te veel sterretjes in de bergen. Als je wil dat die meedoen voor groen, dan moet heel het puntensysteem op de schop.

3) Bolletjestrui: Dit lijkt me iets voor Thibaut Pinot, zeker als die niet te dicht staat in het klassement. Misschien een Frans onderonsje tussen hem, Alaphilippe en Bardet? ’t Is jammer dat de bollen geen echt doel zijn, maar eerder iets dat “erbij komt”.

4) Witte trui: Als Egan Bernal Parijs haalt, moet het voor hem zijn. Enric Mas en David Gaudu zijn de voornaamste tegenkandidaten, maar Mas overtuigt dit jaar niet en Gaudu lijkt te pril. Bernal is nóg jonger, maar dat zie je er niet aan.

5) Ploegenklassement: Zelfs in koersgek Vlaanderen weet amper iemand hoe dat klassement in elkaar steekt. Movistar, de enige Spaanse ploeg, gaat het opnieuw vlotjes winnen. De Spaanse pers volgt dat namelijk wél, vreemd genoeg.

6) Eerste gele trui en ritwinnaar in Brussel: Dylan Groenewegen is momenteel de snelste, maar ik verwacht chaos in de straten van Brussel. Peter Sagan vermijdt een valpartij of drie en gooit zijn wiel nipt voor dat van Caleb Ewan.

7) Renner met meeste ritzeges: Dylan Groenewegen, al moet de Belgische fan hopen dat hij flopt. Wout van Aert moet voor Groenewegen werken, maar als hij voor eigen rekening mag rijden, dan gaan we nog iets beleven.

8) Ploeg met meeste ritzeges: Deceuninck-Quick.Step. Alaphilippe een rit of twee, Viviani ook, Mas een bergrit en Lampaert een overgangsetappe. Wel straf dat ze Gilbert thuis laten. Die is altijd goed in de Tour.

9) Meest verrassende ritwinnaar: Als Wout van Aert na twee weken nog in koers zit, dan wint hij de tijdrit in Pau. En dan kunnen de journalisten met z’n allen zeuren: “Waarom rijd je het WK tijdrijden niet, Wout?”

10) Meest verrassende klassementsrenner in top 10 Emanuel Buchmann, een Duitser van 26 met een nagenoeg leeg palmares. Hem in de buurt van het podium krijgen, is een semi-geheim projectje van (het Duitse) BORA-hansgrohe.

11) Grootste ontgoocheling: Porte en Bardet zagen er niet florissant uit in de Dauphiné. “Die hebben nog werk”, zei Tom Dumoulin eufemistisch.

12) Belg van de Tour: Er zijn veel kandidaten. Teuns en Van Aert blonken uit in de Dauphiné, Benoot was bij de beteren in de Ronde van Zwitserland. Van Avermaet en Stuyven zijn altijd goed in de Tour. En ik pronostikeer dat Tim Wellens op de nationale feestdag de zware bergrit naar Foix wint, in de gietende regen.

Roel Van Den Broeck

1) Gele trui: Egan Bernal. Heeft dit jaar al bewezen de beste te zijn bergop. Aangezien de voorbereiding van Geraint Thomas niet vlekkeloos verliep, krijgen we de eerste Colombiaanse Tourwinnaar in de geschiedenis.

2) Groene trui: Peter Sagan. Geen verrassing wat het puntenklassement betreft. Peter Sagan gaat Erik Zabel voorbij en wordt alleen recordhouder.

3) Bolletjestrui: Romain Bardet. Nee, we krijgen 34 jaar na Bernard Hinault nog altijd geen nieuwe Franse Tourwinnaar. De bolletjes gaan wel voor de derde keer op rij naar een Fransman. Een troostprijs voor Bardet.

4) Witte trui: Egan Bernal. Voor de vijfde maal in de geschiedenis wordt de winnaar van het jongerenklassement ook de Tourwinnaar. De laatste keer dateert van 2010, met Andy Schleck.

5) Ploegenklassement: Movistar. Haalt het nipt van Astana en pakt voor de vierde keer in vijf jaar het ploegenklassement.

6) Eerste gele trui en ritwinnaar in Brussel: Dylan Groenewegen. Hoe graag de Belgische ploegen ook zouden willen: niet Caleb Ewan of Elia Viviani wordt de sprintkoning van deze Tour, wel een Amsterdammer.

Onze kenners voorspellen: wie worden de winnaars van de Tour?

7) Renner met de meeste ritzeges: Dylan Groenewegen. Brussel is niet het eindstation voor Dylan Groenewegen. Dat wordt de Avenue des Champs-Elysées. Net niet goed genoeg voor groen.

8) Ploeg met de meeste ritzeges: Team Jumbo Visma. Een ploeg met vertrouwen en een topafwerker. Meer moet dat niet zijn.

9) Meest verrassende ritwinnaar: Anthony Turgis. De Tour van Total Direct Energie is geslaagd dankzij Anthony, geboren in het departement Antony.

10) Meest verrassende klassementsrenner in de top 10: Emanuel Buchmann én David Gaudu. Buchmann is weliswaar geen echte verrassing meer en Gaudu was bij zijn debuut al 9e op weg naar Le Grand-Bornand: sterk.

11) Grootste ontgoocheling: UAE Team Emirates. Een ploeg met indrukwekkende budgettaire middelen moet beter doen dan wat UAE Team Emirates in de komende Tour zal laten zien.

12) Belg van de Tour: Tiesj Benoot. Ritwinst, enkele dagen wit, top vijftien: zonder pech/valpartij kan het allemaal voor sterke Tiesj.

Onze kenners voorspellen: wie worden de winnaars van de Tour?

Benedict Van Clooster

1) Gele trui: Rigoberto Urán, fris na zijn sleutelbeenbreuk begin dit jaar in Parijs-Nice. Egan Bernal, die als geletruidrager door de vele plichtplegingen geen tijd vond om te luisteren naar de podcast en waarschuwingen van Johan Bruyneel, komt op de voorlaatste dag ten val in de afdaling van de Cormet de Roselend.

2) Groene trui: Edvald Boasson Hagen. Neemt het groen over van Peter Sagan wanneer die voor de tweede keer in zijn carrière uit de Tour wordt gezet. De Noor voelt zich vanaf Le Grand Départ als herboren en verbaast zich over de vele aanmoedigingen: ‘Ed-dy! Ed-dy! Ed-dy!’

3) Bolletjestrui: Thibaut Pinot. Rekent in de hoge cols af met titelverdediger Julian Alaphilippe en sluit na een paar jaren van opgaves de Tour weer in de armen.

4) Witte trui: David Gaudu, hoewel hij voor de val van Bernal al op vele minuten stond.

5) Ploegenklassement: Team INEOS, almachtig in de breedte als altijd. Van de voorspelde ‘open Tour’ komt in die zin weinig in huis.

6) Eerste gele trui en ritwinnaar in Brussel: Elia Viviani. Door een professioneel manoeuvre van sprintloods Michael Morkov moet Dylan Groenewegen even de pedalen stilhouden, waardoor hij een banddikte tekortkomt.

7) Renner met meeste ritzeges: Dylan Groenewegen, wel degelijk de snelste deze Tour.

8) Ploeg met meeste ritzeges: BORA-hansgrohe, maar dat valt nauwelijks op, want ze dragen haast allemaal een ander shirt, gezien de diverse nationale kampioenen in de ploeg.

9) Meest verrassende ritwinnaar: de Fransman Elie Gesbert, die in een rit in het middengebergte de tegenvallende sprints van zijn kopman André Greipel met de klap doet vergeten.

10) Meest verrassende klassementsrenner in de top 10: Emanuel Buchmann, voor zover nog een verrassing na zijn vele ereplaatsen in kortere rittenwedstrijden dit voorjaar.

11) Grootste ontgoocheling: de aanwezigheid van Richard Virenque in het village de départ.

12) Belg van de Tour: Oliver Naesen, alleen al voor zijn sappige quotes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier