Ook Cancellara en Impey geven op, schouderbreuk voor Dumoulin en gebroken nekwervel voor Bonnet

Tom Dumoulin © Belga Image

De massale valpartij in de derde etappe van de Tour de France, van Antwerpen naar Hoei, heeft voor enkele renners aanzienlijke gevolgen.

Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de Nederlander Tom Dumoulin zoals verwacht een breuk in zijn schoudergewricht heeft opgelopen. ‘Het medische team heeft Tom’s schouder meteen weer op zijn plaats gezet’, zei teamarts Stephan Jacolino van Giant-Alpecin. ‘Onderzoek in het ziekenhuis bevestigde wat we al dachten, namelijk dat Tom een breuk in zijn schoudergewricht heeft.’

Dumoulin keert terug naar Nederland, waar een behandelplan wordt opgesteld. De 24-jarige renner uit Maastricht ging de etappe naar Hoei in als nummer drie van het algemeen klassement. Een valpartij zorgde echter voor een dramatisch einde van zijn Tour.

Gebroken nekwervel

Naast Dumoulin kwam onder meer ook de Fransman William Bonnet zwaar ten val in rit drie en ook hij moest opgeven. Hij heeft een breuk in een van zijn nekwervels opgelopen en moet spoedig onder het mes. Dat bevestigt zijn team FDJ.

Bonnet werd na zijn tuimelperte meteen naar het ziekenhuis van Hoei overgebracht en uit de eerste onderzoeken bleek dat hij een schedel- en een nekletsel opgelopen had. Bijkomend onderzoek bracht dan toch een breuk aan het licht, Bonnet wordt nu zo snel mogelijk naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Frankrijk overgebracht om de breuk te stabiliseren en neurologisch letsel uit te sluiten.

Ook Cancellara en Impey geven op

Naast Dumoulin, Bonnet en de Australiër Simon Gerrans geven nu ook de Zwitser Fabian Cancellara, die vandaag in het geel reed, en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey op.

Beiden waren ook bij de renners die zwaar ten val kwamen op zo’n 60 km van de streep. Cancellara heeft enkele breuken aan de onderrug opgelopen, Impey een breuk in zijn rechtersleutelbeen. Ze reden allebei de rit nog uit, maar komen dus niet meer aan de start van de vierde etappe.

Cancellera liep breuken op in de wervels L3 en L4 aan zijn rechterkant. Het gaat om vrijwel dezelfde blessures die hem zijn klassiek voorjaar kostten. Eind maart liep hij bij een val in de E3 Harelbeke immers breukjes op in wervels L2 en L3 aan zijn linkerkant.

“Dit is een enorme teleurstelling”, meldde Cancellara. “Het team stond er uitstekend voor met de gele trui en we waren heel gemotiveerd om die te verdedigen. We hebben dit seizoen al met een pak valpartijen moeten afrekenen. Soms win je, soms verlies je. Na mijn crash in Harelbeke kostte het me het flink wat tijd om opnieuw in vorm te geraken. De gele trui had me een enorme boost gegeven voor de kassei-etappe van dinsdag. Ik moet nu positief blijven en naar het tweede deel van het seizoen kijken.”

Vansummeren start wel nog

Johan Vansummeren liep ook averij op maar hij zalwel in de wedstrijd blijven. “Uiteindelijk heeft hij nog veel geluk had”, aldus ploegarts Eric Bouvat. “Hij heeft verwondingen op de rug, heup en rechterknie, maar kan gewoon starten.”

“Ik zat goed vooraan geplaatst”, zegt hij, over de massale valpartij, “in tiende positie of zo, omdat ik weet dat ze daar wel vaker vallen in de Waalse Pijl. We gingen snel, zo’n 80 km per uur, in die afdaling naar Andenne. Opeens, denk ik toch, zag ik twee renners voor me in elkaar haken en ik kon ze niet meer ontwijken. Voor ik het wist lag ik er ook bij. Het was één groot slagveld van renners. Het was een harde smak voor mij. Ik denk dat ik zo’n tien minuten nodig had om weer op mijn positieven te komen.”

Hij heeft vooral schaafwonden, zegt hij. “Maar je weet nooit hoe je spieren daags nadien gaan reageren op zo’n klap. Het kan meevallen, maar ook dik tegenvallen. Dat is jammer, want ik had die etappe naar Cambrai met stip aangeduid. Ik wilde me daar graag tonen”.

(Belga/KVDA/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier