Parijs-Nice 2012 is voor de Brit Bradley Wiggins

© Belga

Bradley Wiggins wint de 70ste editie van Parijs-Nice. Beste Belg in het eindklassement is Maxime Monfort met een zevende plaats. De Belgen Boonen, De Gendt en Meersman behaalden elk een ritoverwinning.

De Brit Bradley Wiggins (Team Sky) is eindlaureaat geworden van de 70ste editie van Parijs-Nice (WorldTour).

‘Wiggo’ was in zijn gele leiderstrui ook de beste in de achtste en laatste etappe, een klimtijdrit over 9,6 km van Nice naar de Col d’Eze, op een hoogte van 501 meter. Wiggins deed aan de aankomst van de tijdrit twee seconden beter dan de Nederlander Lieuwe Westra, die zo tweede bleef in de eindstand.

Het verschil tussen beide renners in de eindafrekening bedraagt slechts acht seconden. De Fransman Jean-Christophe Péraud (AG2R) had lange tijd de snelste chrono achter zijn naam staan, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een derde plaats, op 33 seconden van Wiggins.

Beste Belg in de klimtijdrit was Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM), de ritwinnaar van zaterdag, met een twintigste plaats (+1:28). Maxime Monfort (RadioShack Nissan Trek), zondag 23e, werd met een zevende plaats beste landgenoot in de eindstand, op 2:21 van Wiggins.

Succesvolle Parijs-Nice voor de Belgen

Deze editie van de ‘Koers naar de Zon’ was een bijzonder succesvolle voor de Belgen. Zo wonnen Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step), Gianni Meersman (Lotto-Belisol) en Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) een rit en werd Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM) eindwinnaar van het bergklassement. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier