Pat McQuaid: ‘Huidige generatie renners verdient meer respect’

© Reuters

Volgens Pat McQuaid, voorzitter van de Internationale Wielerunie, verdient de huidige generatie ‘ronderenners’ meer respect.

Pat McQuaid, de Ierse voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI, heeft verklaard dat de huidige renners van de Ronde van Frankrijk meer respect verdienen, in plaats van voortdurend bevraagd te worden over doping.

“De renners verdienen beter op persconferenties, waar ze meteen vragen voorgeschoteld krijgen over doping”, stelde de UCI-voorzitter. “Ik vind dat jammer.” “De media moeten begrijpen dat de renners van vandaag het niet verdienen om beoordeeld te worden in het licht van de fouten van de voorbije generatie”, vervolgde McQuaid, die een derde mandaat aan het hoofd van de UCI beoogt. “Ze moeten beoordeeld worden op wat ze trachten te doen, namelijk op een cleane manier rijden.”

Volgens McQuaid zijn er heel wat bewijzen dat er veel veranderd is. Daarbij verwees hij naar de eerste bergetappe, waarbij twee voormalige Tourwinnaars, de Australiër Cadel Evans en de Spanjaard Alberto Contador, het erg lastig hadden.

Pat McQuaid: ‘Renners hebben goede en slechte dagen’

“In het verleden bleven de favorieten bij elkaar in de eerste bergritten, hetzij in de Pyreneeën, hetzij in de Alpen. De eindstrijd barstte meestal los in het tweede gebergteluik. Dat enkele favorieten nu al moesten lossen, toont aan dat ze menselijk zijn, dat ze goede en slechte dagen hebben. Zo had Richie Porte zaterdag een goede dag en zondag een heel slechte dag”, besloot McQuaid. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier