Peter Sagan wint zevende rit Tour de France

© ImageGlobe

Peter Sagan heeft de zevende etappe van de Tour de France gewonnen. De 23-jarige Slowaak was in Albi de snelste in een massasprint. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey behoudt zijn gele trui.

Peter Sagan heeft de zevende etappe van de Tour de France gewonnen. De 23-jarige Slovaak was de snelste in een massasprint. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey behoudt de gele trui.

De ritzege van Sagan is een bekroning voor beresterk teamwork van Cannondale onderweg van Montpellier naar Albi (205 km). In de massasprint gaf hij de Duitser John Degenkolb en de Italiaan Daniele Bennati het nakijken. De Pool Michal Kwiatkowski en de Noor Edvald Boasson Hagen vervolledigen de top vijf.

Jan Bakelants, de Belg van RadioShack die al een rit won en twee dagen in het geel reed, ging opnieuw in de aanval en werd daarvoor beloond met de prijs van de strijdlust.

Gouden zaak voor groen

Leider in het klassement blijft de Zuid-Afrikaan Daryl Impey van Orica-GreenEdge. Hij heeft drie seconden voor op de Noor Edvald Boasson Hagen en vijf op zijn Australische ploegmaat Simon Gerrans.

De groene trui hangt nu nog steviger om de schouders van Sagan. Zijn belangrijkste concurrenten, de Duitser André Greipel en de Brit Mark Cavendish, konden zich immers niet in de eerste groep handhaven. Onderweg pakte Sagan ook al de 20 punten in de supersprint. Zo heeft de Slovaak nu al 94 punten voor op Greipel en 105 op Cavendish.

De bolletjestrui verandert wel van eigenaar: de Fransman Blel Kadri heeft nu één punt meer dan zijn landgenoot Pierre Rolland.

Bekijk alle uitslagen en klassementen. (KVDA)

Herlees hier de liveblog van de zevende rit in de Tour:

17.13 uur – Peter Sagan maakt het af

Het beresterke teamwork van Cannondale werpt vruchten af: topfavoriet Peter Sagan wint in Albi de zevende rit van deze Tour de France. Tweede wordt John Degenkolb, derde Daniele Bennati. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey blijft leider.

17.12 uur – nog minder dan 1 km De sprint wordt in gang getrokken? Wint Sagan of is alweer iemand hem te snel af?

17.10 uur – nog 3 km

De renners rijden Albi binnen. Bakelants, Gautier en Oroz zijn gegrepen. Omega Pharma-Quick.Step probeert zijn Poolse alleskunner Michal Kwiatkowski in stelling te brengen.

17.07 uur – nog 5,5 km

Jan Bakelants zal de rit allicht niet winnen, maar staat straks toch weer op het podium. De Belg van RadioShack krijgt namelijk de prijs voor de strijdlust van de dag. Bakelants en zijn medevluchters Gautier en Oroz staan nu op het punt te worden overspoeld door het peloton. Peter Sagan wordt in een zetel naar de finish gebracht. Kan de Slowaak het vandaag dan toch eens afmaken?

17.03 uur – nog 10 km

De voorsprong van de drie is onder de halve minuut gezakt, hetgeen betekent dat de gele trui van Daryl Impey dus niet langer bedreigd is. Onze landgenoot Jan Bakelants reed meer dan 40 km virtueel in het geel. De groep met onder anderen Cavendish, Greipel en Kittel verliest nu al meer dan 11’30”.

16.53 uur – nog 20 km

De situatie op 20 km van de finish: Jan Bakelants, Cyril Gautier en Juan José Oroz rijden nog steeds in de aanval. Op 40 seconden van dat trio volgt het peloton met 129 renners, onder wie gele trui Daryl Impey, bolletjestrui Pierre Rolland, witte trui Michal Kwiatkowski en groene trui en topfavoriet voor de ritzege Peter Sagan. De groep met André Greipel, Mark Cavendish, Marcel Kittel en nog 57 andere renners heeft een achterstand van 8’50”.

16.47 uur – nog 25 km

De achterstand van de groep-Greipel/Cavendish/Kittel loopt zoals te verwachten was nu razendsnel op, tot 8′ op de groep-Sagan en tot 8’35” op de drie vluchters – Jan Bakelants, Cyril Gautier en Juan José Oroz.

16.43 uur – nog 29 km Het blijft onduidelijk hoe lang Jurgen Van den Broeck ‘out’ zal zijn. Een kijkoperatie moet volgende week de ernst van de blessures vaststellen. Lees meer.

16.38 uur – nog 32,5 km

Het enige punt bovenop de laatste klim van de dag is voor Jan Bakelants. Het is dus ook zeker dat de bolletjestrui na de rit van eigenaar veranderd. De Fransman Blel Kadri (AG2R-LaMondiale) heeft nu 12 punten, één meer dan zijn landgenoot Pierre Rolland van Europcar.

16.34 uur – nog 35,5 km

De drie vluchters Bakelants, Gautier en Oroz hebben nog een bonus van 37 seconden. Zoals het er nu naar uitziet lijkt een eerste ritzege van Peter Sagan in deze Tour dus zo goed als onvermijdelijk. Het zou de 50e overwinning worden in de carrière van de nog altijd maar 23-jarige Slowaak.

16.30 uur – nog 38 km De Lotto-Belisolploegmaats van André Greipel staken hun poging om de groep-Sagan in te halen. Ondanks hun inspanningen is hun achterstand opgelopen tot bijna vijf minuten. De groep met Greipel bestaat uit een 60-tal renners, onder wie ook Mark Cavendish en Marcel Kittel.

16.25 uur – nog 43 km

In het vierde wedstrijduur is maar liefst 46,1 kilometer afgelegd, waaronder de beklimming van de col de la Quintaine. Het gemiddelde van de vier uur bedraagt 39,3 km/u. De situatie: Bakelants, Gautier en Oroz in de aanval, het peloton-Sagan op 51 seconden en de groep-Cavendish/Greipel/Kittel op 2’20”.

16.20 uur – nog 47 km De voorsprong van Bakelants, Gautier en Oroz is opgelopen tot meer dan een minuut, maar het trio heeft natuurlijk nog meer dan 45 kilometer voor de boeg. In de groep-Sagan ziet de situatie voor gele trui Daryl Impey er niet echt rooskleurig uit. De Zuid-Afrikaan van Orica-GreenEdge heeft nog maar twee ploegmaats bij zich.

16.13 uur – nog 53 km Jan Bakelants bereikte als eerste de top van de Col de la Quintaine (derde categorie) en sprokkelt twee punjes voor het bergklassement. Gautier wint nog één puntje. De groep-Sagan kwam 50 seconden later over de top.

16.09 uur – nog 57 km

Bakelants maant Gautier aan om mee te helpen de voorsprong uit te bouwen, want de voorsprong van het trio zakt weer: 40 seconden op de groep-Cannondale (Sagan) en 2’47” op het groepje met de sprinters Cavendish, Greipel en Kittel.

16 uur – nog 61,5 km

Jan Bakelants rijdt op dit moment opnieuw virtueel in het geel. De Belg van RadioShack staat in het klassement 28e op 33 seconden van geletruidrager Daryl Impey en is de best geplaatste van de drie vluchters die 40 seconden bonus hebben op de groep-Sagan. Bakelants houdt dus woord. ‘Jullie gaan me nog zien,’ zo zei hij enkele dagen geleden nadat hij zijn gele trui moest afstaan aan Simon Gerrans.

15.55 uur – nog 65,5 km

Opvallende demarrage uit de groep-Sagan: Jan Bakelants, onze landgenoot die in deze Tour al twee dagen de gele trui droeg. Hij krijgt het gezelschap van Cyril Gautier en Juan José Oroz. Hun voorsprong bedraagt momenteel 25 seconden. De drie zijn onderweg naar de klim van de Col de la Quintaine (derde categorie)

15.53 uur – nog 67 km

De top vijf van de tussensprint in Viane: 1. Sagan (20 punten), 2. Flecha (17), 3. Sabatini (15), 4. Clarke (13), 5. Gerrans (11)

15.49 uur – nog 70 km

Peter Sagan pakt de volle buit bij de tussensprint in Viane, op 70 km van de finish. De Slowaak doet dus alweer een goede zaak voor de groene trui.

15.44 uur – nog 74 km

Intussen komt er nieuws binnen over Jurgen Van den Broeck: de onfortuinlijke renner van Lotto-Belisol ondergaat volgende week een kijkoperatie. De eerste diagnose: scheur achterste kruisband en mediale band rechterknie plus een kraakbeenletsel

15.41 uur – nog 78 km

De renners zijn op minder dan 80 kilometer van de finish in Albi en naderen nu de supersprint in Viane. De voorsprong van de Cannondale-groep van groene trui Peter Sagan loopt nu toch heel langzaam terug: 2’27”.

15.34 uur – nog 84 km

De gemiddelde snelheid in het derde wedstrijd uur, waarin dus ook de Croix de Mounis beklommen werd: 38,3 km/u. De groep met Greipel-Cavendish-Kittel slaagt er voorlopig niet in om veel te knabbelen aan de voorsprong van de groep-Sagan: 2’35” is nog steeds het verschil.

15.27 uur – nog 88 km De groep met Mark Cavendish heeft die van Marcel Kittel en André Greipel bijgehaald. Het slechte nieuws voor hen is dat de achterstand van deze nieuwe groep op de groep-Sagan nu al is opgelopen tot 2’40”

15.26 uur – nog 90 km

Na de Amerikaan Christian Vande Velde (Garmin Sharp) geeft ook de Italiaan Adriano Malori (Lampre) op in deze zevende etappe.

15.23 uur – nog 93 km

Negen keer finishte de Tour al in Albi, en dat palmares is rijkelijk gevuld met ex-wereldkampioenen en ex-Tourwinnaars. Lees meer en bekijk video’s.

15.20 uur – nog 95 km Het avontuur van Blel Kadri en Jens Voigt zit erop. De trein van Cannondale heeft beide vluchters opgeslokt. De groep Greipel/Kittel volgt op 1’30”.

15.15 uur – nog 99,5 km We zijn over halfweg deze rit en Blel Kadri en Jens Voigt rijden nog steeds in de aanval, maar hun vlucht lijkt uit te sterven. Het peloton met gele trui Daryl Impey is onder impuls van het Cannondaleteam van Peter Sagan genaderd tot op amper 15 seconden. Een groepje met Marcel Kittel en André Greipel volgt op zo’n minuut, terwijl Mark Cavendish al twee minuten verliest op de vluchters.

15.12 uur – nog 101 km Hoofdredacteur Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine diepte weer een straffe anecdote uit de Tourgeschiedenis op uit zijn geheugen. Lees: de Tourwinnaar die werd vermoord.

15.09 uur – nog 102,5 km

Het peloton onder leiding van de mannen van Cannondale komt voorlopig niet meer dichter bij de vluchters Blel Kadri en Jens Voigt. Hun voorsprong schommelt nu al een tijdje rond de 1’20”.

15.07 uur – nog 105 km

Lees ondertussen de terugblik van Jacques Sys op de eerste Tourweek. ‘De Tour wacht op vuurwerk’.

15.03 uur – nog 107 km Tussendoor nog eens benadrukken: vluchter Jens Voigt is met 41 jaar de oudste renner van het peloton is in deze jubilleumeditie bezig aan zijn 16e (!) Tour de France. Knap!

14.59 uur – nog 109,5 km

Achter de vluchters sprokkelde Pierre Rolland nog één puntje voor zijn bolletjestrui. Wat voorspeld werd, gebeurt: Peter Sagan laat zijn Cannondalemannen het tempo opvoeren om Mark Cavendish en co kwijt te geraken en alweer een goede zaak te doen voor het groen.

14.56 uur – nog 111 km Blel Kadri komt als eerste boven op de Col de la Croix de Mounis, en wordt dankzij de vijf punten viruteel leider in het bergklassement. Het peloton volgt op zo’n twee minuten.

14.51 uur – nog 113 kmOnder de gelosten is zoals verwacht Mark Cavendish, en ook Gerraint Thomas, Stuart O’Grady, Sep Vanmarcke, Thomas ‘Titi’ Voeckler en ritwinnaar Marcel Kittel.

14.46 uur – nog 115 km De renners zijn bezig aan de beklimming van de Col de la Croix de Mounis (2e categorie, 6,7 km aan 6,5 procent.) Onder het hoge tempo van Cannondale slinkt de voorsprong van Voigt en Kadri als sneeuw voor de zon: 2’46”. Ook het peloton dunt langzaam maar zeker uit. Peter Sagan wil vandaag opnieuw een goede zaak doen voor zijn groene trui.

14.41 uur – nog 116 km De voorsprong van de twee vluchters, dat maximaal 6’40” bedroeg, zakt nu zeer snel, tot 3’28” al. In het peloton zien we Cannondale, het team van Peter Sagan, en Omega Pharma-Quick.Step op kop.

14.28 uur – nog 125 kilometer Twee renners zijn op de vlucht: de Duitser Jens Voigt (RadioShack-Leopard) en de Fransman Blel Kadri (AG2R-LaMondiale). Hun voorsprong bedraagt momenteel 4’15”. Kadri kwam als eerste boven op de eerste beklimming van de dag, de Col des 13 vents (3e categorie). Hij verovert twee punten voor het bergklassement, Voigt één. De gemiddelde snelheid in de eerste twee uur koers bedraagt 39,6 km/u.

Welkom bij deze liveblog over de zevende etappe van de Tour de France. Het peloton is onderweg van Montpellier naar Albi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier